Job had een verborgen zonde

Veel mensen vinden het zo vreselijk onrechtvaardig van God. Job leek de perfecte christen. Een man naar Gods hart die zijn leven toewijdde aan Hem. Waarom liet God dan toch die vreselijke daad van Satan toe.. Waarom moest Job zo lijden? Een feit is dat God voor niets verantwoording hoeft af te leggen. God is soeverein.

Onlangs hoorde ik van een voorganger dat Job een verborgen zonde had. Job had last gekregen van hoogmoed. Job zou teveel van zijn voormalig succes aan zichzelf toeschrijven en verweet God dat hij in deze situatie was terechtgekomen. Hij vroeg aan God verantwoording voor wat er gaande was.

Veel mensen geloven dat Job vanuit het niets werd aangevallen door satan en dat God dat toe stond. Maar het gegeven dat Job hoogmoedig was,- verwijten zijn het gevolg van hoogmoed was de legitieme rechtsgrond voor de aanvallen van satan. God gaf daarom zijn toestemming. In het boek zie je dat nadat Job doorheeft dat hij verkeerd zat hij God vraagt om vergeving, God hem vergeeft en dat Job nog meer wordt gezegend dan ooit tevoren.

Wanneer we berouw hebben over onze zonden en God vragen om vergeving dan zal Hij ons altijd vergeven en heeft satan geen legitieme rechtsgronden om ons aan te vallen.

Wat vind je van deze theorie? Geloof je dat het waarheid is en wat zegt het Woord erover? Denk met me mee, en laat je reactie achter 🙂

Groetjes Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Angst is zonde. Want het is een gebrek aan vertrouwen in God. En God zegt zelf in zijn woord wees niet bang. Dit staat er niet 1 of 2 keer, maar 365 keer.

 2. God hoeft geen verklaring af te leggen waarom Hij doet zoals Hij doet en zoeken naar redenen die er niet zijn is om het maar even te zeggen dwaas. Job kreeg inderdaad last van een soort hoogmoed, maar dat was al tijdens zijn lijden.

  De mooiste zin uit het boek Job vind ik als hij zegt: Eerder had ik alleen van u gehoord, maar nu heb ik met eigen ogen gezien.

 3. Ik bedoel natuurlijk dat kwam pas tijdens zijn lijden 😉

 4. Zou zeggen lees Job 1:1 en je ziet dat hij geen verborgen zonde had.

 5. Gedurende de beproevingen kreeg Job last van hoogmoed en namen de verwijten toe.. Lees Job maar eens 😉 Niet voor niets vraagt Job in het eind van het boek om vergeving.

 6. Job had geen verborgen zonden zie Job 1: 8. Job zocht een waarom voor zijn lijden vandaar zijn opstandigheid naar God (en waarvoor hij ook vergeving heeft gevraagd). Door dit lijden heen heeft hij God met eigen ogen aanschouwd, zie Job 42: 1 – 6.
  Bovendien was Job geen christen want die waren er toen nog niet. Hij was een gelovige die wandelde met God.

 7. Het zou kunnen dat hij hoogmoedig werd. Wat ik wel weet is dat die dingen hem overkwamen, overkwamen hem door angst.
  Wat ik vreesde, komt nu over me, wat mij angst aanjoeg, heeft me getroffen. Job 3:25.(NBV)

 8. Ik ben het niet met de voorganger eens (toets alles aan het Woord). In Job 1:8 (NBV) staat: “…hij is rechtschapen en onberispelijk, hij heeft ontzag voor God en mijdt het kwaad.”
  Overduidelijk: Job had geen verborgen zonde. Wanneer er nood is, vragen we vaak naar het “waarom’ . Deze vraag brengt ons altijd terug bij de Heer (verootmoediging).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

God heeft je vergeven!

Een aantal maanden geleden was de harde schijf van mijn laptop gecrasht. Ik had geen backups en was al mijn afbeeldingen, video’s...

Kun jij iedereen vergeven?

Als we emoties hebben met kenmerken van jaloezie, boosheid of woede gedreven door wonden of pijn uit het verleden, dan hebben we...

Ben ik heilig?

Afgelopen weekend las ik in een boek over de kracht van vergeving. Ik werd er opnieuw bij bepaald dat ik in Christus...