Gods stem verstaan (3)

Vandaag hadden we les over Gods stem verstaan. Volgens mij een onderwerp dat iedere christen moet interesseren. Misschien zul je in de loop der jaren een soort van aanpak hebben bedacht om Gods stem te verstaan

Een manier die voor jou werkt. Immers een relatie met iemand kun je alleen hebben als er van beiden kanten gecommuniceerd wordt, toch?
Samuel zei tegen God in Samuel 3:10; “ en de HEER kwam bij hem staan en riep net als de voorgaande keren: ‘Samuel! Samuel!’ En Samuel antwoordde: ‘Spreek, uw dienaar luistert.’ ’’

Spreek, uw dienaar luistert. De meeste christenen hebben de tekst een beetje verdraaid in “Luister, uw dienaar spreekt.” Vandaag wil ik een aanpak met jullie delen over Gods stem verstaan die vandaag tijdens de les werd verteld. De aanpak wordt geopenbaard in Habakuk 2:1-2a

1 Ik zal mijn wachttoren beklimmen of op de wallen gaan staan. Want ik wil uitzien naar Gods antwoord op mijn klacht. 2a Toen antwoordde de HERE mij: “Schrijf het visioen op.

1. Stilte: Habakuk beklom de wachttoren. Reken er maar op dat er niet veel mensen op die wachttoren stonden. Habakuk zocht de stilte. Zoek de stilte op, zorg voor weinig prikkels.

2. Focus: Habakuk focuste zijn ogen op God. Hij keek uit om te zien wat de Heer zou zeggen.

3. Afstemming: Habakuk tune’de in op de HEER. Hij keek uit om te zien wat de HEER zou zeggen. Oftewel Hij wilde weten wat de HEER dacht en zou gaan zeggen.

4. Schrijf het op: Habakuk kreeg ook de opdracht van de HEER om Gods boodschap op te schrijven. Vaak stopt een gedachte als je het probeert te analyseren. Je kunt ze beter opschrijven en daarna analyseren.

Gods gedachten over jou zijn altijd positief. Twijfel je hierover? Check Jeremia 29:11-12

Gods stem komt vaak op als een spontane gedachten. Maar niet alle gedachten zijn onze gedachten. Een hulpmiddel om erachter te komen of het Gods stem is zijn de volgende twee vragen: Waar waren mijn ogen op gefocust toen ik de gedachte kreeg en hoe laten deze gedachten mij voelen? (Brengt het me dichter bij God; ervaar ik vrede, rust, blijdschap etc. Of zorgt het voor angst, onzekerheid, schuld etc.)

Ik hoop dat iemand wat aan deze korte overdenking heeft gehad.

Veel zegen, Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Mooi stukje Rob (en fraaie website waar ik vandaag zomaar op beland ben 🙂 )
  Het zijn erg wezenlijke dingen waarover jullie schrijven. Klasse!

  Ik vind het heerlijk om Gods stem te mogen verstaan! Dat vind ik het fantastische aan het “geloof”. Dat er relatie mogelijk is tussen ik, nietig schepsel, en mijn Maker. Hij hoorde mij, toen ik het uitriep, en Hij heeft geantwoord.
  Ik hoor ook best wel ’s de vraag: ja maar hoe weet je dan dat het van God is en niet je eigen gedachten?

  Tja, het is een kennen en een weten. Als je Zijn stem eenmaal gehoord hebt, dan herken je Hem de volgende keer ook.

  Als mijn vriendin mij roept temidden op een druk strand, dan zal ik haar stem herkennen. Omdat ik haar ken, en haar stem ken. Zoiets is het met God ook.

  Vannacht leidde God me naar een belangrijk punt, een stap die ik mag zetten. Het geeft zoveel rust!

  Ik hoop dat dit de lezer mede kan aanmoedigen om Gods stem te blijven zoeken, temidden van al het lawaai dat de wereld te bieden heeft.

 2. Interessant. Bedankt voor het delen (positieve reactie dit he;)

  Afzondering kan inderdaad goed zijn, de stilte zoeken. Helaas laten ze me hier in de buurt nooit in de kerktoren 🙁

  Als aanvulling op je manieren om onderscheid te maken tussen gedachten wil ik wel gelijk zeggen dat je alles aan de Bijbel moet toetsen. Dus niet alleen aan je eigen subjectieve waarnemingen. Je kunt nl. wel denken aan God en dan een gedachte krijgen met veel rust erbij etc. positiviteit… toch kan het misleiding v.d. satan zijn als het ingaat tegen het woord van God. Sterker nog, dit is JUIST de manier waarop veel mensen misleid worden meen ik. (nu wordt het al wat minder leuk he;)

  Er is niets zo misleidend als het eigen hart. Jer 17,9 Een arglistig orgaan. Gevoel… kan niet de enige maatstaf zijn en zelfs niet de belangrijkste.
  Als je gevoel meent dat het van God komt maar de Bijbel zegt iets anders… geloof de Bijbel! En schuld en angst kan ook door God gebruikt worden om je te laten merken dat je op een verkeerd pad zit. Soms heb je onrust nodig om van je valse vrede af te komen en tot een erkentenis v.d. waarheid te komen. Waarheid is iets waar wij allen in moeten groeien. Helaas breng het zoeken naar waarheid vaak twijfel en onrust met zich mee. Niet als einddoel maar het hoort bij het groeiproces.

  Toets alles met je verstand aan het woord van God. Hand 17,11
  Dan kun je Gods stem verstaan zonder dat je ‘visioenen’ of boodschappen hoeft te krijgen. Dat is nog een stuk veiliger ook, maar lang niet zo spectaculair natuurlijk. Het zou de basis moeten zijn. Gods woord en niet anders dan Gods woord. Dan beoordeel je vanzelf elke gedachte en elk gevoel aan het Woord. En zal je zo meer geleid kunnen zijn door de Heilige Geest.

  Geschreven uit liefde voor de waarheid en voor mijn naaste. Geloof het of niet, leuker kan ik het niet maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

De Heer geeft het antwoord

Afgelopen weekend las ik de volgende tekst in het Bijbelboek Spreuken: “Een mens stelt zich veel vragen, de HEER geeft het antwoord”...