Ga jij je doel achter na?

Afgelopen zaterdag heb ik in Zwolle de 4 Engelse mijl hardgelopen. Door een vriend van mij was ik uitgedaagd om aan dit jaarlijkse evenement mee te doen. Persoonlijk hou ik wel van een uitdaging en ga ik deze graag aan. Zo kwam ik de vriend die mij uitgedaagd had na de finish tegen en hij plaatste me direct weer voor de volgende uitdaging. Hij daagde mij uit om mee te doen aan een hardloopwedstrijd van 15 kilometer!

In de Bijbel staan ook dingen geschreven over hardlopen. In Prediker 9 vers 10 en 11 staat namelijk: “Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet, want er zijn geen daden en gedachten, geen kennis en geen wijsheid in het dodenrijk. Daar ben je altijd naar op weg. Ik heb onder de zon opnieuw gezien dat niet altijd een snelle hardloper de wedloop wint, een sterke held de oorlog, dat hij die wijs is niet altijd zijn brood heeft, en hij die inzicht heeft de rijkdom, hij die bekwaam is het respect. Zij allen zijn afhankelijk van tijd en toeval.” De wedstrijd van afgelopen zaterdag won ik niet, maar ik vind wel dat ik met volle inzet gelopen heb. Zo is het ook bij in leven en de dingen die je daarin doet. Deze dingen kunnen bijvoorbeeld werk voor de kerk zijn, maar ook voor je opleiding of werk. Het is goed om de dingen te doen met volle inzet. Zo is het ook met het voorbeeld over de hardloper in dit Bijbelverhaal. Ook al kan je zo goed hardlopen, als je niet wil winnen, zal je niet winnen.

In 1 Korintiërs 9 vers 24 tot en met 27 wordt ook gesproken over de wedloop. Hier staat: “Weet u niet dat van de atleten die in het stadion een wedloop houden er maar één de prijs kan winnen? Ren als de atleet die wint. Iedereen die aan een wedstrijd deelneemt beheerst zich in alles; atleten doen het voor een vergankelijke erekrans, wij echter voor een onvergankelijke. Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat. Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen de spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd”.
In deze tekst wordt benadrukt dat het goed is om te gaan voor de hoogste prijs en er helemaal voor te gaan. Ik rende afgelopen weekend voor een medaille en om een goede tijd neer te zetten. Paulus vraagt ons in dit Bijbelgedeelte om voor een onvergankelijk doel te gaan, er helemaal voor te gaan om een doel te stellen in Gods koninkrijk en dit doel met volle inzet achterna te gaan.

Heb jij doelen die je wilt bereiken? En hoe wil je deze doelen gaan bereiken?

In de wedstrijd afgelopen zaterdag werd ik ook aangemoedigd door vrienden en mijn ouders. Ik merkte dat dit me hiep om door te gaan en door te lopen. Dit deed mij realiseren dat het goed is om elkaar te bemoedigen en te helpen, ook als het gaat om dingen te bereiken voor het koninkrijk van God.

Groet,

Adriaan  

Ps. Voor iedereen die zich afvraagt of ik wel of niet de volgende uitdaging op hardloopgebied aan ga: ik ga er voor en loop in november de 7 Heuvelenloop. 

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *