Doe je uiterste best om niet te zondigen (!)

De joden in het oude testament waren het ‘bokje’ bij iedere zonde. Toen Jezus Christus stierf aan het kruis heeft hij de deur geopend, door het voorhangsel te verscheuren. We hebben genoeg aan dit ene offer om vergeving voor onze zonde te ontvangen. Al maanden houdt de kern van deze post de gemoederen op Gebedsbroeders bezig.

Ik geloof dat we keer op keer aanspraak mogen maken op dat ene offer, maar er valt wel iets over te zeggen. Ik geloof dat God van ons vraagt om ons uiterste best te doen. Denk bijvoorbeeld aan de smalle deur, waar ik wel eens eerder over heb geschreven.

Heb 12:4 Gij hebt nog niet ten bloede toe weerstand geboden in uw worsteling tegen de zonde. Andere vertaling: Maar u hebt nog niet op leven en dood tegen de zonde gestreden.

Ik geloof dat deze tekst ons iets duidelijks probeert te maken.. Er had ook kunnen staan; “Strijd tegen de zonde, maar maak het jezelf niet te moeilijk, want er is toch genade.” Er wordt van ons gevraagd om echt ons uiterste best te doen om niet te zondigen. Ik wil jullie graag een passage laten lezen uit een boekje van Andrew Murray – Niet Mijn Wil

“Zij hopen in de hemel te komen terwijl ze niet de minste geschiktheid er voor hebben. De Vader in de hemelen en Zijn wil heeft niet het verlangen en de liefde van hun ziel. En zoals het met de hemel is, zo is het ook met de godsdienst: Er zijn twee kanten. Er is bij velen het uiterlijke: gebed en Bijbellezen en kerkgaan en goeddoen.” Ze roepen ‘Here, Here’, met grote ernst en eerbied; ze stellen hun vertrouwen op de Here Jezus die hen in de hemel zal brengen, maar het innerlijke, het wezenlijke van de godsdienst, het kennen en liefhebben en doen van de wil van de Vader als hun hoogste geluk, is hun niet bekend; ze denken er niet aan, dat dit onmisbaar is om in te gaan in het Koninkrijk der hemelen. En als het hun gezegd wordt, dan stellen ze zich tevreden met hun gedachten aan Gods genade. Is de Here Jezus niet gekomen juist voor hen die gezondigd hebben, Jazeker, maar men verstaat niet, dat Hij alleen zalig maakt door hen eerst te veranderen en een nieuwe natuur te geven, zodat ze reeds op aarde de wil van God leren liefhebben en doen. Zonde dit is er geen denken aan dat zij in de hemel komen. Onze Here zegt uitdrukkelijk: Die de wil van mijn Vader in de hemelen gedaan hebben, zullen in het Koninkrijk der hemelen ingaan.“

Hoe doen we dan als christenen ons uiterste best om niet te zondigen, zul je je misschien afvragen?

Maar op grond van onze oprechte schuldbekentenis worden we van alle ongerechtigheid gezuiverd (!) (1 Johannes 1:9-2:2).

En… Onderwerp u dus aan God, maar verzet u tegen de duivel en hij zal van u wegvluchten. Als u dichter bij God komt, komt God dichter bij u. Was uw handen, zondaars, u die op twee gedachten hinkt; laat uw hart zuiver voor God zijn. Jakobus 4:7-8 (Het Boek)

Jezus was naar de aarde gekomen om de wil van de Vader te doen. Ik geloof dat wij hier op aarde zijn om Gods wil te doen en te strijden tegen onze eigen wil. Ik bid dat ik Zijn wil leer kennen en geheel naar Zijn wil zal leven. Dat ik zijn wil zó mag kennen en lief te hebben, dat ik het met blijdschap doe.

Ik hoop dat dit ook jouw verlangen is.

In Christus verbonden, Groetjes Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Mooie Blog Rob.

  Een worsteling tegen ‘zonde doen’, dat is idd best heftig onderwerp.
  Want zonde betekent eigenlijk (Hebreeuws); ‘Je doel missen’.

  God heeft immers een doel met ons allen.
  Hij heeft ons gemaakt met een doel. (gelukkig maar)
  Nu wordt er vaak gezegd;
  Wij zijn gemaakt om God te aanbidden. Nu heb ik daar zelf vaak moeite mee om dat zo aan te nemen.
  Want God zegt; Voordat je verwekt werd, kende Ik je al (Jeremia 1:5) En “Nog voordat Ik de wereld maakte, koos Ik je al uit” (Efeziërs 1:4). Ik bestond dus blijkbaar al, voordat ik in dit lichaam geboren werd op aarde. (Toch?)
  Als we alleen gemaakt zijn om Hem te aanbidden, dan was ik liever dichtbij Hem gebleven, dan hier op aarde, want dan was ik er zeker veeeel beter in geslaagd om hem te aanbidden.
  Met alle aardse verleidingen e.d. gaat dat bij mij in ieder geval hier wat moeilijker!
  Dus mijn doel zal wel wat meer zijn dan alleen Hem op aarde te aanbidden toch? (correct me if I’m wrong, graag :-))

  Het is iig Zijn verlangen om met jou en mij tot dat doel te komen omdat dat het mooiste en beste is voor ons ..
  Het meest optimale! Iets wat gemaakt is met een specifiek doel, bijv een auto om te rijden, moet je niet laten varen of een schip moet je niet op de rails zetten. (ik noem maar iets stoms) Je komt het best tot je recht als je gaat doen waar je voor gemaakt bent toch?
  Zou dat te maken hebben met de talenten en gaven die je gekregen hebt?

  Het volk Israel had de Geest van God niet in hun (wij wel).
  Zij moesten constant gecorrigeerd worden (vergeving vragen) wanneer ze in de woestijn van ‘het padje’ dwaalden …
  De mens is in deze wereld, door de zondeval ZELF niet in staat om níet te zondigen …

  God wil een intieme relatie met ons (Zo intiem mogelijk, het allerbeste).
  Hij wil jou en mij overladen met Zijn liefde (1 Joh 3:1).
  Op sommige plekken wordt verkondigd dat wij zijn vrijgemaakt (ontbonden) van de wet. Maar dat is niet zo, want Jezus zegt zelf in Matteüs 5:17: “Meent niet, dat Ik gekomen ben om de wet of de profeten te ontbinden; Ik ben niet gekomen om te ontbinden, maar om te vervúllen.” “En nu wij”, zou je dan zeggen!?

  Hoe meer God’s Geest in ons is (en hoe minder de eigen ik), hoe meer wij (eigenlijk Hij in ons) in staat zijn om niet meer te zondigen en zo dichter bij ons doel te komen, een intiemere relatie met God te krijgen (en overladen te worden met al het goede).
  Hier op aarde lopen we met twee naturen (Romeinen 7:18, Johannes 6:63) en ons vlees (eigen ik) neigt tot zonde (logischerwijs), dat weet God ook.
  Daarom was er geen andere mogelijkheid om dit te herstellen ( voor eeuwig!) Hij houdt van ons en hoeveel Hij dat doet weten we allemaal. Joh 3:16

  Ik denk dat we moeten verlangen naar het beste van Hem.
  Hem zoeken (in Zijn Woord), ontmoeten (logisch eigenlijk toch wanneer iemand voor jou sterft en als je de doodstraf eigenlijk verdient, Wil je toch diegene leren kennen, danken en aanbidden?)

  Ik dacht net ineens aan dit:
  Jaren geleden heb ik een periode gehad dat ik helemaal gek was van een bepaalde drummer.
  Hij was mijn voorbeeld!
  Ik las heel veel over hem, volgde hem, ging me zelf een beetje gedragen en uiten zoals hij.
  Ik vond hem cool en stoer en wilde ook zo zijn (ja, I know, prijs God dat ik daarvan ben verlost hahah) Maar om aan te geven; wanneer we Hem zoeken, Zijn Woord lezen, lezen, lezen in ons opnemen, kauwen en herkauwen, we Hem leren kennen Hij ons op bovenatuurlijk wijze tegemoet komt (“Nader tot God en Hij zal tot u naderen.” Jac 4:8) en wij op Hem zullen gaan lijken. Jezus was de perfecte mens op aarde … Willen we niet allemaal zo perfekt mogelijk zijn?

  Als je anders denkt over bepaalde dingen, share it … thnx

  Blessings to you!!
  Erik

 2. Ja machtig wat je zegt ben er mee eens.

 3. Mooie blog en o zo waar. Helemaal mee eens met wat je schrijft.

 4. Goede blog. Ik deel je verlangen, Rob. Van harte.

  Wel een vraagje over deze opmerking:

  “Ik geloof dat deze tekst ons iets duidelijks probeert te maken.. Er had ook kunnen staan; “Strijd tegen de zonde, maar maak het jezelf niet te moeilijk, want er is toch genade.””

  Bedoel je dit als eigen vertaling is van de Hebreeëntekst? Want daar ben ik het dan zeker niet mee eens. Ik lees niets in die tekst dat in de richting wijst van ‘maak het jezelf niet te moeilijk’. Een ieder die Zijn wil gaat doen zal het moeilijk krijgen. Een van de minder vaak aangehaalde beloften in de Bijbel. Gelukkig mogen christenen weten dat dit in geen verhouding staat tot de toekomst en hoop die hen in Christus wacht. Mee eens?

  Groet Sjoerd

 5. Thanks voor je reactie, Sjoerd 🙂 Het was meer een tegenovergestelde van de bijbeltekst. Ik probeerde ermee duidelijk te maken dat de tekst in Heb 12:4 er niet om liegt.. Dus die bijbeltekst die ik ervan maakte, is verre van de waarheid.. Het is meer een zelf verzonnen bijbeltekst die veel christenen veel liever willen horen.. Het is met een omhaal van woorden geworden, maar ik denk dat we elkaar nu begrijpen.

  En inderdaad de toekomst en hoop in Christus, YEA

  Geniet van je avond,

  Groetjes Rob

 6. We begrijpen elkaar, Rob. Bedankt voor je toelichting. Ik ben er blij om. 🙂

  Fijne avond.

  Groet Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

God heeft je vergeven!

Een aantal maanden geleden was de harde schijf van mijn laptop gecrasht. Ik had geen backups en was al mijn afbeeldingen, video’s...

Kun jij iedereen vergeven?

Als we emoties hebben met kenmerken van jaloezie, boosheid of woede gedreven door wonden of pijn uit het verleden, dan hebben we...

Ben ik heilig?

Afgelopen weekend las ik in een boek over de kracht van vergeving. Ik werd er opnieuw bij bepaald dat ik in Christus...