Dienstbaarheid in Suriname: Een Terugblik en Dankbaarheid

Beste bezoekers,

Alweer bijna tien maanden geleden vertrok ik naar het tropische land Suriname. Een schitterend land met vele culturen, godsdiensten en talen. Een land waar de officiële landstaal Nederlands is, en zeer rijk aan natuurlijke hulpbronnen (hout, bauxiet, goud en nog veel meer)

En in dit bijzondere land mocht ik negen maanden werkzaamheden verrichten onder de vlag van Stichting Weid mijn lammeren. Wat een geweldig groots avontuur. In een land waar velen godsdiensten zijn, – waar afgoderij heerst, maar ook occultisme, hekserij en velen anderen duistere praktijken, – mocht ik mij inzetten voor het Surinaamse kind. Gods liefde laten zien en uitdelen aan velen kinderen. Wat een voorrecht!

De afgelopen tijd heb ik veel kinderen mogen vertellen over de Here Jezus door middel van drama/ zang/ Bijbelstudies/ toneel en natuurlijk door het voetbal. Ik heb genoten van de velen momenten dat ik kinderen mocht vertellen over de liefde die Jezus Christus voor hen heeft. Het is geweldig om het voorrecht te mogen hebben kinderen te leren uit Gods Woord. (christelijke) normen en waarden bij te brengen. Maar ook de liefde en aandacht die ik heb mogen uitdelen. Door de voetbaltrainingen die ik wekelijks gaf ontstond er een speciale band met deze jongens. Er werden vriendschappen gesloten en er kwamen zelfs nieuwe kinderen wekelijks in de kerk en bij de kinderclub. Ik geloof dat God ook zeker zal doorwerken in de gezinnen waar deze kinderen verblijven.

Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, de Vader die zich over ons ontfermt, de God die ons altijd troost en ons in al onze ellende moed geeft, zodat wij door de troost die wijzelf van God ontvangen, anderen in al hun ellende moed kunnen geven. (2 Korintiërs 1:3-4)

Soms zaten kinderen er even helemaal doorheen. Telkens weer mocht ik mij over deze kinderen ontfermen en hen bemoedigen, met de troost die ik van God ontving. God gaf mij iedere dag weer de kracht om mij voor de 100% in te zetten voor het Surinaamse kind.

Ik heb de afgelopen periode geholpen bij de kinderclub, tienerclub, kinderpastoraat en gospelshop in Paramaribo. Daarnaast gaf ik Bijbelstudie aan kinderen met een lichamelijke beperking en voetbaltraining aan de jeugd uit het dorp Santopolder. God is zo geweldig goed. Ik heb zoveel mogen leren in al die tijd en zoveel mogen betekenen. Onvergetelijk. Ik zal het missen!

Heel erg bedankt voor jullie gebeden en de financiële ondersteuning voor het werk wat ik in Suriname mocht doen.. Begrijp goed, dat ik het zonder jullie niet had kunnen doen met zo’n fantastisch resultaat.

En wat betreft de resultaten; hierboven stonden al geweldige zegeningen, maar mede door jullie heb ik in de afgelopen negen maanden ook de volgende voetbalattributen gekocht voor het voetbalteam. Dit team van kansarme jongens heb ik negen maanden lang wekelijks getraind.

Tien drinkflessen, 19 voetbalshirtjes en 19 voetbalbroekjes, 12 gele hesjes en 18 rode hesjes, 19 voetbalschoenen, 19 paar scheenbeschermers, 19 paar voetbalsokken,1 paar handschoenen, 17 trainingsvoetballen, 3 fluitjes. 23 kegels + standaard, 10 kleine pionnen, 1 pomp, 8 naalden voor ballenpomp, vijf opbergkistjes om al deze spullen netjes te kunnen ordenen en een grote opslagkist om alle voetbalattributen in op te bergen.

Prijs de Heer, voor dit geweldige assortiment aan voetbalattributen!

Vier (lokale) Surinaamse enthousiaste jongens uit de gemeente; Lob ‘Makandra samen met een Nederlandse jongen, genaamd Aart-Jan Wijnbergen hebben dit voetbalteam overgenomen. Ze hebben allemaal een hart voor het Surinaamse kind en een passie voor Jezus Christus. (En voor het voetbal ;-))

De kinderen voetballen iedere zaterdagochtend van 10.00 tot 12.00 en de bedoeling is dat er iedere maand een wedstrijd wordt gespeeld.

[ 23 juni 2009 – Met en voor alle voetballers voetbalschoenen, scheenbeschermers en sokken gekocht. De eigenaar van de winkel gaf ons allen een gratis pet 🙂 ]

Drie weken voor mijn vertrek kreeg ik de mondelinge toezegging van het bedrijf Staatsolie van 1800 Surinaamse dollar, omgerekend 450 euro. Met dit bedrag zou ik de voetbaluitrusting verder kunnen aanvullen. Een aantal dagen voor mijn vertrek nog niets van hen gehoord, maar na telefonisch– en email contact toch voor elkaar gekregen om de cheque twee dagen voor mijn vertrek op te halen. Zodoende kon ik ter afscheid met alle kinderen van het voetbalteam in twee busjes naar Surisports rijden om daar als verrassing de voetbalschoenen, scheenbeschermers en voetbalsokken kopen. Een bijzondere verrassing voor deze jongens! Ik had een lekkere maaltijd, kip met rijst voor de kinderen geregeld en na mijn afscheidsspeech hebben we met elkaar van dit laatste gezamenlijke maal genoten.

Trainer Roger Molijn van Robinhood, een van de grotere clubs van Suriname heeft ons laten weten graag te willen blijven doorgaan met het spelen van vriendschappelijke wedstrijden tegen ons voetbalteam. Ook zal hij graag af en toe willen komen om de jongens van Lob Makandra te trainen. Geweldig toch?!

Afgelopen zaterdag speelde het voetbalteam zijn eerste wedstrijd na mijn vertrek. Voetbaltrainer, Aart-Jan vertelt het volgende over de wedstrijd;
“De wedstrijd zaterdag is helaas in een 7-5 eindstand afgesloten. Niet in ons voordeel dus. We stonden met rust met 4-2 achter, de tweede helft deden we het dus beter. Maar de algehele conclusie was dat het een leuke pot was, met veel doelpunten (was een klein veldje) en de jongens vonden het geslaagd. We hebben wel de tenues aangehad, maar geen schoenen omdat de tegenstander geen schoenen had. Ik vond dat we goed hebben gevoetbald. In de eerste helft schoten we zelfs nog een bal op de lat en één op de kruising, we hadden dus ook niet erg veel geluk.

Bij de tegenstander speelden een paar grote jongens mee die het ons erg lastig maakten, maar ondanks het feit dat wij soms iets kleiner waren, zorgden we ervoor met veel inzet en strijd dat ze het niet gemakkelijk kregen. In tegendeel, want in de tweede helft werden wij sterker en maakten we het hen steeds lastiger. Er zat duidelijk een stijgende lijn in onze wedstrijd, ik ben heel benieuwd of we dit in een volgende wedstrijd kunnen voortzetten. Na afloop hadden een aantal mensen van de gemeente waarbij we te gast waren heerlijke chips en koeken voor ons klaar staan, dit kwam goed van pas want door de hitte is er heel wat energie verloren gegaan die middag, het was erg warm.”  

De laatste voetbaltraining kon ik niet bijwonen. Ik had een uitje met de kinderen van het kindertehuis Saron. Aart-Jan en Froukje hadden dit project op zich genomen. Met 40 kinderen gingen we zwemmen bij een groot zwembad. Wat een geweldige dag. De kinderen genoten zichtbaar en ook de vrijwilligers hadden het naar hun zin. Een enorme verrassing voor deze kinderen, een dagje zwemmen.

Voor velen van ons de normaalste zaak van de wereld, maar voor deze kinderen een onvergetelijke ervaring! Een fantastisch afscheidsuitje voor mij met al deze kinderen.

Ik wil jullie allemaal bedanken voor jullie betrokkenheid gedurende mijn verblijf in Suriname.

Gods zegen voor jullie allen,

Rob

Like deze blog!


Reacties

  1. Geweldig Rob! Bedankt voor je verslag Zegen Deanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Zesde nieuwsbrief

Beste bezoekers van Gebedsbroeders.nl, Allereerst wil ik jullie opnieuw bijzonder bedanken voor alle steun die ik heb ontvangen. (in gebed en op financieel...

Gods Plan: Volg je Hart!

Gisteren sprak en bad ik met Mattias, een relaxte gast die voor twee weken in Suriname verblijft bij vrienden. Eventjes kwam het...