De Heilige Geest wijst je de weg

Wij hebben niet de geest van de wereld ontvangen, maar de Geest die van God komt, opdat we zouden weten wat God ons in zijn goedheid heeft geschonken. 1 Korintiërs 2:12 

Jezus heeft Zijn discipelen beloofd dat hij hen nooit in de steek zou laten. Deze belofte geld nog steeds. We mogen op Gods leiding vertrouwen. In Johannes 16:13-15 staat:

"De Geest van de waarheid zal jullie, wanneer hij komt, de weg wijzen naar de volle waarheid. Hij zal niet namens zichzelf spreken, maar hij zal zeggen wat hij hoort en jullie bekendmaken wat komen gaat. Door jullie bekend te maken wat hij van mij heeft, zal hij mij eren. Alles wat van de Vader is, is van mij – daarom heb ik gezegd dat hij alles wat hij jullie bekend zal maken, van mij heeft."

Zoals de meesten van jullie weten kwam de Heilige Geest nadat Jezus was terug gekeerd naar de hemel. Je hart is een tempel van de Heilige Geest. God woont niet meer in de synagoge of kerk. Nee, hij woont in iedere christen en hij vraagt van ons om vastberaden en standvastig te zijn. Laten we dus niet twijfelen aan Zijn woord, of woorden die Hij in ons hart legt.
Jozua 1:9 zegt: "Ik gebied je dus: wees vastberaden en standvastig, laat je door niets weerhouden of ontmoedigen, want waar je ook gaat, de HEER, je God, staat je bij."

Mijn vorige post ging ook erover dat de duivel ons wilt misleiden. Hij fluistert ons leugens in over ons zelfbeeld, relaties maar ook over onze toekomst. Wanneer we luisteren naar zijn leugens dan raken we in een soort doolhof terecht. Als we het leven dat God voor ons heeft klaarliggen volledig willen naleven dan zullen we op de Heilige Geest moeten vertrouwen. Hij zal je onderscheid geven voor wat van Hem afkomstig is en wat van de satan is.

"Vertrouw op de HEER met heel je hart, steun niet op eigen inzicht. Denk aan hem bij alles wat je doet, dan baant hij voor jou de weg." Spreuken 3:5-6

Zegen,
Groet, Rob

Reacties

 1. Voor de Heilige Geest wordt vaak een duif als symbool gebruikt. Het lijkt mij niet daarom niet handig om, zoals hier gedaan is, een roofvogel (valk) te gebruiken.

 2. Hallo,

  Ik heb geen idee of er iemand is die dit gaat lezen daar dit bijna 3 jaar is na de laatste post. Desondanks ga ik toch een poging doen 🙂

  Ik denk dat we te alle tijde God moeten zoeken in al ons zijn willen we Zijn stem kunnen verstaan. We moeten ons hart en ziel overgeven aan God, ons hele zijn aan hem wijden. Dit kan goed in je normale leven, je moet alleen manieren zien te vinden om dit te doen. Als je zoveel met God bent kan je zijn stem beter verstaan daar je Hem vaker herkent en je een diepere band met Hem hebt. Laat het me als volgens uitleggen:
  Als je in een relatie ziet en je ziet of spreekt elkaar weinig tot nauwelijks, zul je die persoon niet herkennen als je hem of haar tegenkomt op straat of zul je de stem niet herkennen als hij of zij naar je roept.
  Ik denk dat je de stem van God vanzelf gaat herkennen als je een hele hechte relatie met God hebt.
  Ik probeer zelf de werking van de Geest te herkennen door mijn zintuigen op scherp te stellen. Ik krijg soms het idee dat iets wel of niet goed is, daar probeer ik naar te luisteren. Soms doe ik het tegenovergestelde en dan krijg ik spijt en het gevoel van God verwijderd te zijn, dit is voor mij de bevestiging van die stem.
  Oefening baart kunst 🙂

 3. als je jezus christus hebt ontvangen in je hart zal hij je kleden met de Heilige geest van God die je zal onderwijzen om het werk van de heilige geest te doen moet je Bidden tot de heer totdat je het ontvangen heb
  wij die geloven zullen grotere dingen doen had Jezus gezegd

  en niet te vergeten hij heeft ons een laatste en nieuw Gebod gegeven dat was , Hou van elkander net zoals de heer ook van ons houd , dat gebod heeft alle geboden in zich , hou je niet van een ander dan verlogen je de heer want hij houd ook van jou, daarom mogen wij ook niet oordelen over een ander zodat de heer ook niet over ons zal oordelen,
  je zal niet doden ( vald ook onder hou van elkander ook van je vijanden )
  niet liegen ( Hou van elkander ) dus ook niet liegen
  zorg voor elkaar dan toon je de liefde van de heer heeft iemand niks te eten help diegene zelfde als Jezus ook heeft gedaan voor ons
  de here heeft al gezegd in mijn dromen en visioenen hij komt Binnekort en dat iedereen klaar moet zijn voor zijn komst , niet slecht afentoe maar elke dag zodat je niet achter gelaten word op de dag van zijn komst.

 4. Hey Rob,
  ik vroeg het laatst aan je,
  maar waar ik soms nog wel mee worstel,
  is hoe je nou de stem van de Heilige Geest kan verstaan.
  Soms is het heel duidelijk, en ik leer Hem steeds meer kennen, maar soms blijft het moeilijk.
  Hoe ga jij hiermee om?

  bless elise

 5. Hey Elise!

  Sorry, voor het late bericht, ik stelde het uit. Slechte eigenschap van mij.
  Ik ben even voor je vraag gaan zitten, en heb het volgende voor je.

  Ik heb je leren kennen als een meid die hongerig is naar God, je bent een gepassioneerde christen.
  Hoe versta je nu Gods stem? Gods stem versta je door dromen. Soms krijg je een heel opmerkelijke droom waarbij je niet direct ervan uit gaat dat het een droom van God is, zie de post over de paraplu.
  https://gebedsbroeders.nl/home/Een_waarschuwingsdroom

  https://gebedsbroeders.nl/home/Gods_stem_verstaan_1
  God spreekt ook tot je namens de Heilige Geest. Hij praat dan letterlijk tegen je in je gedachten.
  Het is lastig om Zijn stem te verstaan, je zult je hierin moeten trainen. Lees maar eens de post over de sinaasappel van Victor. https://gebedsbroeders.nl/home/Luistertoets

  Ik zelf probeer te letten op mijn onbewuste gedachten, als je begrijpt wat ik bedoel. Denk maar eens aan het voorbeeld van Victor over de sinaasappel. Laatst toen zat ik op mijn bed te lezen uit de Bijbel in mijn stille tijd. Ondertussen luisterde ik naar de pop muziek. Ik kreeg een gedachte van; “het is beter als ik de muziek uitdoet, en mij focus op God” De gedachte duurde niet langer dan een halve seconden. Direct erna kreeg ik ook de gedachten van; “Lekker muziekje moet geen kwaad kunnen’’ Op dit soort momenten probeer ik gehoor te geven aan mijn gedachten. Ik zet de muziek uit en dank de Heer voor Zijn raad.

  https://gebedsbroeders.nl/home/Gods_stem_verstaan (droom)

  Soms weet ik zeker dat God spreekt tot mij, door een droom bijvoorbeeld of door een Bijbeltekst die ik krijg. Het is de kunst om jezelf te trainen. Onderscheid te maken in gedachten.

  https://gebedsbroeders.nl/home/Bescherm_je_gedachten
  Ik probeer mijn gedachten af te wegen. Soms twijfel ik of iets van God is. Op dit soort momenten vraag ik de Heilige Geest, mijn raadgever om hulp. Soms moet je wel eens een keuze maken zonder dat je de bevestiging hebt dat het Gods wil is. Maar God spreekt ook tot anderen naar jou toe. Soms heb je een goed gesprek met een goede vriend of vriendin. Daar spreekt God tot jou via je goede vriend of vriendin.

  Wanneer je een gedachte krijgt waarin je jezelf te gronde richt. Dan weet je genoeg.
  God heeft het beste met je voor, niet waar?

  Als je iets niet duidelijk is, stel dan gerust nogmaals een vraag!
  Zegen, Rob

 6. Heeeeeeey,

  Bedankt dat je de tijd heb genomen om zo’n lange reactie neer te zetten, terwijl je nog zoveel moest doen! Dat waardeer ik:)

  Die voorbeelden en manieren die je aangeeft zijn allemaal herkenbaar. Het moeilijkste vind ik, dat ik inderdaad soms iets in me hoofd krijg, waarvan ik echt niet weet wat ik ermee moet. Jij zegt, dat het iets moet zijn wat me opbouwt, omdat God het beste met me voorheeft.
  Daar ben ik het met je eens, maar God kan toch ook wel eens dingen geven die niet zo positief zijn? Dan denk ik aan profetische dingen.

  Ik ben daar al een tijdje mee bezig, omdat ik weet dat ik een profetische gave heb, maar ik vind het nog best lastig, omdat ik dus vaak dingen in de toekomst kan zien, die niet altijd leuk zijn, maar die dan wel uitkomen. Nu ben ik ook aan het leren, dat ik dat zou kunnen omzetten in voorbede en dat het dan misschien op een andere manier zou kunnen gaan, dan ik zag in het beeld.

  Goed, een leerproces dus, maar soms raak ik een beetje vast daarin en dan weet ik niet meer wat ik met al die dingen aan moet.

  Maar ja, het is denk ik inderdaad zo dat je een keuze moet maken soms, ook al heb je geen bevestiging. En ja, das moeilijk voor mij..
  haha. ik lijk een beetje op Gideon;)

  Bless

 7. Hois Elise,

  Ja, ik vind het ook moeilijk hoor om Gods stem te verstaan en ik denk niet dat we samen de enige zijn.

  Soms lijkt een profetie inderdaad niet bepaald positief. Je kunt er een ander mee confronteren in eerste instantie. Maar uiteindelijk komt ook die persoon erachter dat het nodig was, om uiteindelijk weer dichter bij Hem te komen. Je zult zien dat God alles leidt, soms lijkt iets niet zo positief. Uiteindelijk kom je er achter dat God het allemaal in zijn hand heeft, Hij heeft het beste met je voor.

  Groetjes Rob

 8. Hey Elene, ik herken wat je zegt. Ik denk niet dat deze gedachten van God zijn. Ik denk dat God op een andere manier iemand vermaand dan met een vage gedachte, met daarna een schuldgevoel. Volgens mij omarmd God je nadat je iets hebt beleden. Hij laat in ieder geval zijn liefde aan je zien, nadat je niet vergeving hebt gevraagd of iets hebt beleden. Houdt je altijd vast aan de waarheden die in de bijbel staan geschreven. (Rom 8:31-39)
  God laat in het oude testament ook altijd zijn liefde/goedheid zien aan het volk van Israël als het weer voor Hem kiest of zijn zonde belijdt. Ik denk dus niet dat dit van God is.

 9. In mijn gedachten tijdens gebed krijg ik ook wel nare dingen te horen, zoals dat ik huichelachtig zou zijn. dan voel ik me geraakt en vraag ik om vergeving en dan weet ik dat dat waar is. Toch voel ik me daarna schuldig vanwege die waarheid. dn krijg ik een gedachte; hey ik voel me schuldig is dit van God of van satan? ik heb ervoor gekozen, vergeving te vragen en de schuldgevoelens onder Jezus gezag te brengen. Dit was wel een innerlijke strijd, omdat het twijfelachtig is wat waar is en wat niet. die misleiding is flinterdun. Ik heb echt bijbelteksten nodig gehad, maar die kunnen dan ook weer door de HG naar boven zijn gehaald toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *