Goede of slechte vrienden?

Hey! Ik ben Matthew en ben 20 jaar. Ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding Internationale Handel/Groothandel te Zwolle. Mij was gevraagd om even een stukje te schrijven.

Toen ik over een onderwerp nadacht, werd ik al snel bepaald bij het onderwerp: vrienden. Ik wil het niet hebben over hoeveel een vriend voor je kan betekenen, maar over jouw keuze binnen je vriendenkring.

Het is mooi en goed om vrienden te hebben. Een vriendschap kan kostbaar zijn en doet iemand goed. Zo goed dat het boven alle dingen uitstijgt. Ware vriendschap betekent dat je helemaal jezelf kunt zijn.

Hieronder zie je een mooi bijbels voorbeeld tussen de vriendschap van David en Jonathan.
Jonathan, gij waart mij zeer liefelijk; uw liefde was mij wonderlijker dan liefde der vrouwen. (2 Samuel 1:26) Uit deze tekst blijkt wat voor een goede invloed een vriendschap met zich mee kan brengen.

Graag deel ik een eigen ervaring met jullie:

Ongeveer vier jaar geleden kwamen mijn vrienden en ik op het idee om een ‘keet’ te bouwen. Een plek waar we gezellig wat konden drinken en gek konden doen. Na ongeveer anderhalf jaar dolle pret en veel gekheid op een stokje, bemerkte ik dat ik mij anders ging gedragen. Ik werd steeds minder mijzelf. De dingen die we normaal altijd deden gingen steeds vaker tegen mijn gevoel in en ik bemerkte dat ik een keuze moest gaan maken.

Aan de ene kant wou ik een keuze voor Jezus maken, maar aan de andere kant vond ik het wereldje van ‘de keet’ ook wel leuk. De gedachte om een keuze voor Jezus te maken liet mij niet meer los. Ik voelde mij steeds minder op mijn gemak bij mijn vrienden. Ik besloot even iets rustiger aan te doen. Ik wilde even niet meer naar de keet.

Op dat moment was het voor mij de keuze: God of mijn keet-vrienden?

Ik heb er vervolgens voor gekozen om me op God te richten en me te verdiepen in Zijn Woord. Achteraf gezien is dit zeker de juiste keuze geweest!
Er kwamen christelijke vrienden op mijn pad, waar ik pas echt mijzelf kon zijn.

Het is goed om te weten dat vrienden je positief en negatief kunnen beïnvloeden.

1 Cor. 15:33 zegt: ‘slechte omgang bederft goede zeden’, met ander woorden waar je mee omgaat, wordt je mee besmet. Slechte vrienden kunnen je weerhouden om een keuze voor God te maken. Het kan zelfs zo zijn dat ze je geestelijke groei belemmeren.

Om Jezus echt te blijven volgen moeten we ons afvragen of we ook keuzes moeten maken binnen onze vriendenkring. Als vrienden dingen van je vragen die eigenlijk tegen je gevoel ingaan dan is het goed om je af te vragen of je wel de juiste vrienden hebt.

Als dit je bekend voor komt, vraag God dan om wijsheid. Vraag God of dit de juiste vrienden voor je zijn.

Veel zegen,

Groeten Matthew

Reacties

 1. Hey Matthew

  Ik begrijp heel goed wat je bedoelt. Knap dat je die keuze hebt kunnen maken. Ook belangrijk dat je andere vrienden vond, stel je voor dat je dat geluk niet had.
  Zelf zit ik meer in de situatie voor het ‘keten’. Ik zit nu op de middelbare school en leef n rustig bestaan, maar ja, straks, komt het studentenleven… ik ben soms, wel steeds minder, bang dat ik eenzaam word als ik niet daarin meega. Dingen zijn lastig als je het alleen moet doen, zonder mensen dan…

 2. HAi Matthew,,

  Ik zit inderdaad ook op landstede(dokterspad), zelf doe ik de opleiding marketing&communicatie en hoop die dit jaar af te ronden. Wat jij hebt geschreven raakt mij best wel op het moment ben ik daar druk mee en veel verschillende gedachten en gevoelens spelen daarbij een rol. Ongeveer 2 jaar terug heb ik een soort gelijke keuze gemaakt me terug getrokken uit mn vrienden groep omdat het te veel ging om geld en uitgaan, discotheken enz. en ik merkte aan me zelf dat ik mij absoluut niet op mijn gemakt voelde daarbij tegenover wat ik geloof en waar ik voor sta. Af en toe betrap ik mezelf erop dat ik verzwak en mee ga met de moderne stroom er komt dan zoveel op mijn weg! toch probeer ik de smalle weg te gaan en voor God te kiezen!

 3. Ik begrijp wat je zegt en herken je verhaal ook wel een beetje.

  Het blijft een moeilijke afweging denk ik, want wanneer stop met investeren in die vrienden? Soms zou je ook zo graag juist van betekenis willen zijn in hun leven door ze over God te vertellen nietwaar?

 4. Klopt! Dat ben ik zeker met je eens! Ik heb ook echt niet ineenkeer afstand van ze gedaan. Heb ze wel duidelijk gemaakt dat ik me niet meer met die dingen bezighoud. Af en toe ben ik nog op verjaardag e.d. en probeer ik op die manier te getuigen van wat God in een mensenleven allemaal kan doen! ๐Ÿ™‚

 5. Mooi stukje Matthew! Knap om er zo over te praten. Toch denk ik, zoals ik ook al zag in je stukje dat je wel de goede beslissing hebt gemaakt. Hoe moeilijk deze ook was/is. Mocht je der nog eens over willen praten dan weet je me te vinden ๐Ÿ˜‰

  Sterkte en zegen gewenst jonge!
  Groetjes Erik..

 6. Mooi stukje Matth, you’re talented!

 7. Als je voor God kiest zal Hij je vrienden geven die echt vrienden zijn! mooi stukje! God voorziet

 8. Hi Matthew,

  Dit vind ik altijd wel een intressant onderwerp. Het grappige is dat ik nu zelf ook een beetje hier mee bezig ben. Ik ga op het moment met mensen om waarvan ik denk is dit wel verstandig. Ik kreeg ook een soort van keuze gevoel. De vrienden die ik heb zijn eingelijk zelf niet echt gelovig maar hebben het wel mee gekeregen in de opvoeding. Ik hoop dus inderdaad ook dat er betere mensen op mijn pad gaan komen.

  Grtz,
  XM

 9. Eej XM,
  Het is echt goed om te bidden voor goede vrienden. Dat je ook vraagt om wijsheid van God om de juiste keuzes te maken binnen je vriendenkring. Als je je echt op God gaat richten, dan ben ik ervan overtuigd dat God je veel dingen duidleijk(er) maakt. Als je echt het gevoel hebt dat je moet kiezen, blijf dan niet zo doorgaan als vanouds. Zonder dat je het echt beseft kan er een afstand tussen jou en God ontstaan. Als je gevoel zegt van: ‘nee, zo kan ik niet verdergaan’, dan kan ’t zo zijn dat de Heilige Geest tot je spreekt en je dit duidelijk maakt. Probeer de Heilige Geest nooit te teleurstellen ๐Ÿ™‚ Als jet gevoel hebt dat je een keuze moet maken, maak dan de juiste keuze.
  Als je vragen hebt hoor ik het wel hรจ? Veel zegen en succes ermee! Gr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *