Flirten, de stofjes razen door je lichaam

Gisteren heb ik genoten met alle mannen van een relaxed groepsgesprek samen met Ron Bentch, een Amerikaan die deze week op de DTS spreekt over relaties. Ik wil vandaag wat delen met jullie over flirten…

Stel, je bent op een verjaardag waar je niemand kent. Binnen enkele seconden zie je plotseling een mooie jonge vrouw. Je voelt je aangetrokken door haar schoonheid en uitstraling. Je vermannelijkt jezelf, schenkt een colaatje in en gaat wat breder staan. Wat een geweldige vrouw… Opeens kijkt ze je aan, je lichaam reageert erop, direct flirt je (voorzichtig) terug.

Het lichaam speelt een dominerende rol bij het flirten. Niet voor niks zeggen we dat ons hart sneller klopt en dat we vlinders in onze buik hebben. Je maakt zelfs een stofje, genaamd dopamine aan.  Dit is een stof in het lichaam die een belangrijke functie heeft bij de overdracht van zenuwprikkels en het speelt vooral een grote rol bij plezier ervaren en geluk voelen.

Op het moment dat je terug flirt, of dat de ander met jou flirt razen door je lichaam de stofjes die ervoor zorgen dat je een prettig gevoel krijgt. je voelt het kippenvel op je armen staan. De (onbewuste) aandacht die deze jonge vrouw je geeft, geeft je een goed gevoel. Het voelt heerlijk om geliefd te zijn.

Een voorbeeld wat bij jullie enigszins herkend zal worden. Maar is het eerlijk als je een vrouw die aandacht geeft, door met haar te flirten, door haar een knuffel te geven, door haar (vul maar in)? Op het moment dat jij een vrouw aanraakt, maakt dat wat los in een man en een vrouw. En als ze ingaat op je aanraking en ook jou een liefdevolle knuffel geeft, dan geeft jou dat ook een goed gevoel.

Wist je dat de meeste mannen vrouwen wel eens aandacht geven, om zelf vervolgens een goed gevoel te krijgen. Denkend aan de dopamine die zorgt voor een gevoel van plezier en geluk. Als je elkaar leuk vind is het prima om te flirten. Maar als jij iemand die aandacht geeft, zonder de intentie dat je een relatie met haar wilt, dan ben je mijns inziens verkeerd bezig.

Je bent alleen uit op je eigen bevredigende gevoel, en houdt de ander als het ware een koekje voor. De ander denkt dat je flirt omdat je haar leuk vind, terwijl de ander het alleen doet ‘Just For Fun’ .

Ik zeg u dus: laat u leiden door de Geest, dan bent u niet gericht op uw eigen begeerten. 17 Wat wij uit onszelf najagen is in strijd met de Geest, en wat de Geest verlangt is in strijd met onszelf. Het een gaat in tegen het ander, dus u kunt niet doen wat u maar wilt. Galaten 5:16-18

Ik wil jullie aanmoedigen om de volgende keer als je flirt met iemand je ervan bewust te zijn wat het fysiek en emotioneel met de ander en jezelf doet. En of je flirt met de intentie dat je met die ander een relatie wil, of puur voor eigen belang, begeerten.

Zegen, Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Beste Rob,
  Eigenlijk ben ik te oud op hier op te reageren, maar toch een kleine opmerking.
  Ik heb eens iemand opgezocht in het ziekenhuis die van onder tot boven vol zat met brandwonden. De arme stakker was helemaal ingepakt en kon nauwelijks praten, maar hij deed toch zijn korte, verschrikkelijke verhaal.
  Het is mijn eigen schuld, zei hij, ik hield er erg van om met vuur te spelen, maar daarbij had ik bovendien de wonderlijke gewoonte ontwikkeld om dat bij voorkeur in een hooiberg te doen. Nu, je ziet het resultaat.
  Ik was verbijsterd. Even later liep ik zo de verkeerde lift in, totaal van slag was ik.
  Toen kwam ik in contact met vrouwen en ik dacht aan die arme man in het ziekenhuis. Ik zag direct een sterke gelijkenis maar dan in het geestelijke. Sindsdien heb ik geleerd vrouwen wat neutraal te behandelen, niet al te leuk te doen en vooral afstand te houden, en meer naar de ziel te kijken dan naar het lichaam. Want mijn flirten en mijn complimenten zouden wel eens op met vuur spelen kunnen lijken en een aantrekkelijke vrouw op de hooiberg. En voor je het weet zou je hele ziel in de hens kunnen staan en onherstelbaar beschadigd kunnen worden met alle gevolgen van dien.
  Tenzij ik natuurlijk van plan zou zijn samen met God iemand te zoeken voor een huwelijk, maar zoals ik al schreef: daar ben ik te oud voor.

  Groeten, houd het hoofd en alles koel. Stel het bezit, het vasthouden van de genade boven alles, het is de schat verborgen in de akker en de ene kostbare Parel. Mattheus 13:44-46. Een vrouw (of een man) hebben we niet nodig om in de hemel te komen, de genade wel.

  Jan Paul

 2. Bedankt voor de blog! Een belangrijke en heldere uiteenzetting waar men praktisch wat mee kan.

  Dat van die dopamine is erg interessant. Nu heb ik ook iets mogen ontdekken over een ander stofje wat wellicht ook van belang is om te noemen. Het is pas vrij recent ontdekt en nog niet alles is wetenschappelijk geheel te verklaren maar toch kunnen we wel een en ander al voorzichtig vaststellen meen ik.

  Het schijnt nl. zo te zijn dat als je regelmatig naar de kerk gaat de volgende stof wordt aangemaakt: relimine.
  Dit stofje wordt aangemaakt als mensen samen met elkaar zingen en bidden en zorgt ervoor dat men zich prettig en geliefd gaat voelen. Verder is het besef van een eeuwige bestemming die verzekerd is mede verantwoordelijk voor een soort mentale ontspanning die doorwerkt in het gehele lichaam waardoor er de rest van de week in het dagelijkse leven er een relativeren gaat plaatsvinden waardoor de kerkganger minder stress zal krijgen door de dagelijkse beslommeringen. En samen met een, het liefst zo groot mogelijke groep, wordt de eigen geloofsovertuiging heftig versterkt. De Christen zal ook de persoonlijke problemen door gebed bij zijn/haar God brengen en dat geeft ook een direct voordeel, nl. God neemt je zorgen weg en die geestelijke ontspanning werkt ook weer door in het lichaam.

  Zou het zo kunnen zijn dat de aandacht die de Christenen aan hun God geven door Hem beantwoord wordt en dit o.a. een fijn prettig gevoel teweeg brengt? Zowel buiten de kerk maar helemaal samen met andere mensen in de kerk? Wat een geweldige manier van God om ons te zegenen! Samen zijn en samen Hem aanbidden en dat alles kan dan een enorm prettig gevoel teweeg brengen!

  Maar… is dit dan geheel zonder eventuele negatieve bijwerkingen? Niet helemaal. Er bestaat namelijk de kans dat men alleen voor ‘het gevoel’, ‘het effect’ een kerkdienst gaat bijwonen of tot God gaat bidden.
  Men wil dan alleen ‘flirten’ zonder een echte relatie met God aan te gaan. Dit puur om het eigen geestelijke ‘ik’ te bevredigen en niet echt te kijken naar de wensen en belangen v.d. Partner.

  En dan kan er dus hetzelfde verschijnsel optreden als een voetbal fanaat elke zondag meemaakt. Deze voetbalfan gaat naar ‘zijn clubje’ en zingt samen met zijn mede voetbal liefhebbers diverse liederen vanaf de tribune en zo wordt een gezellig sfeertje gecreëerd rondom het voetbal spel. Er wordt ook nog wel wat gedronken en gegeten en men zet het feest eventueel nog voort in het clubhuis/stamkroeg, en helemaal als er een overwinning te vieren valt!
  Er is een duidelijke identificatie met de eigen groep, het groepsgevoel is een warm gevoel, en men heeft de voetballers en trainer als idolen, afgoden. Meestal heeft een voetbalclub ook nog een stelletje echte fanatiekelingen die de harde kern vormen. Deze zijn dan zelfs bereid om voor hun club te vechten als het moet. Alhoewel ze ook best zullen toegeven dat ze eigenlijk vechten om het vechten, de kick, de ervaring, adrenaline vinden ze prachtig. De club is dan meer het excuus en bindmiddel voor gelijkgezinde personen om elkaar te vinden en te doen wat ze graag willen doen. Als ze in een andere plaats waren geboren zouden ze een andere club hebben.

 3. Cola is stoer man;)

  Maar interessante post en wat no doubt vertelt zit ook veel herkenbaar in. Het mooie is dat veel dingen van God bevestigd worden door de wetenschap.

  Groet Victor

 4. Hallo,

  Ik wil jullie doorgeven wat ik ooit eens iemand aders aan een groep heb horen doorgeven:

  Heren als je een mooie vrouw ziet bid dan:
  Here God ik dank U omdat U deze mooie vrouw geschapen hebt..

  Damens als je een man ziet waar je wel een beschuitje mee zou willen eten bid dan:
  Here God, ik dank U omdat U deze mooie man geschapen hebt.

  Als je zo begint worden dan worden je gedachten anders geleid, en door anders te denken stel je ook een grens aan je flirtgedrag.

  Groetjes en Gods zegen toegewenst,
  kees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs

Eerlijk over seks (2)

‘Over een hypotheek kunnen veel mensen je informeren. Ze kunnen je alles vertellen over de maandlasten en wat alle termen betekenen. Seks,...

Eerlijk over seks (1)

Vandaag wil ik een passage delen uit een boek wat ik gisteren heb gekocht. Het boek heet ‘Hot Issues – Eerlijk over...

SEKS

Vorige week schreef ik dat God de bedenker van het huwelijk is. In Genesis 2:24 staat: “Zo komt het dat een man...