Emoties van de man

Hallo allemaal!

Ik ben Robin, 22 jaar en woonachtig in Zwolle. Ik werk fulltime voor www.feestartikelen.nl en kerk in de Vrije Evangelisatie Zwolle, hier ben ik ook jeugdleider.

12 t/m15 oktober dit jaar hebben we een supertof jeugdweekend gehad! We hebben een heleboel gave dingen gedaan en hadden onder andere een, naar mijn idee, hele goede jongensavond. Tijdens deze jongensavond heb ik wat verteld over ‘de emoties van een man’. Hier wil ik ook nu graag kort wat over vertellen.

Ik denk dat bijna elke jongen er wel moeite mee heeft, het uitten van zijn emoties. Het wordt jongens dan ook door de opvoeding, maatschappij en media geleerd om hun emoties niet te uitten. Als je lichamelijke pijn hebt huil je niet en wanneer je met een probleem zit dan los je dit zelf op. Ook kan het zijn dat de keren dat je jouw emoties bij iemand uitte, je er bedrogen uit kwam.

Je bracht je verdriet bij iemand maar die persoon had het ‘te druk’ voor jouw problemen. Je deelde met iemand een probleem, misschien wel iets waarvoor je je een beetje schaamde, en de volgende dag wist de hele klas het.

Kortom: Je kunt vaak teleurgesteld zijn in mensen wanneer je jouw emoties met hen deelde.

Zelf kropte ik ook altijd, mede daardoor, mijn emoties op. Emoties zoals boosheid, angst en verdriet. Emoties veroorzaakt doordat ik in het begin van de basisschool veel gepest werd. Emoties omdat het niet goed ging op school. Emoties omdat ik erg onzeker was op de middelbare school en ga zo maar door. Ik kropte het allemaal op.

Nou, het is een feit dat emoties ‘eruit’ moeten. Als dat niet op een gezonde manier gebeurd dan gebeurd het op een ongezonde manier. In mijn geval gebeurde dat ook. Eerst uitte zich dat in agressiviteit en later in buitensporig alcohol gebruik en drugsgebruik. En dat grotendeels omdat ik mijn emoties niet uitte.

Gelukkig leerde ik Jezus kennen en werden voor mij de woorden uit psalm 55:23 werkelijkheid: ’Leg uw last op de Heer en Hij zal u steunen. Nooit zal Hij dulden dat een rechtvaardige ten val komt’.

 Wat een voorrecht dat wij onze emoties en problemen bij de Heer neer kunnen leggen. Bovendien gaf God mij vrienden waarmee ik mijn emoties, problemen en zwaktes kan delen en die mij bemoedigen.

Ik wil jullie ook echt aanmoedigen om iemand te zoeken die je kunt vertrouwen. Deel met hem je problemen en overwinningen, je zwaktes en je sterktes, je verdriet maar ook je vreugde en breng ze samen bij God. Dit hoeft niet direct het meest diepgaande te zijn maar naarmate je elkaar beter leert kennen en vertrouwen zul je steeds meer met elkaar durven delen en samen met God sterk worden.

Lees in dit verband ook nog even Prediker 4:9-12 en Mattheüs 18:19!

Ik wens jullie Gods rijke zegen toe, ook in jullie vriendschappen en hoop velen van jullie te zien bij de jeugdvieringen!

Groeten Robin

Reacties

 1. Hi Robin,

  Mooi stukje!
  Ik herken het allemaal wel wat je zegt. In de afgelopen 2 jaar heb ik veel geleerd hoe met emoties om te gaan, met name mijn relatie die ik had. En ik heb ook ervaren hoe fijn het is om openheid te geven in zaken, en van elke relatie leer je weer wat he…

  Groetjes,
  Maurice

 2. Heel goed stukje Robin. Dit heeft ook met een bepaalde openheid te maken. Veel mensen moeten er aan wennen om open te zijn. Dit ligt natuurlijk ook vaak aan de opvoeding. Maar het is zeker goed om je gevoelens te uiten. ook help je je zelf hiermee.

  Zegen!

 3. Bedankt voor je reactie Elise,

  het is inderdaad zo dat mannen vaak een masker opzetten, niet laten zien wat er werkelijk speelt. Als er iemand vraagt wat er is. Hoe vaak zeggen we dan wel ‘Niks’ terwijl er zoveel aan de hand is!

  Ook naar je partner toe is het erg belangrijk om je emoties te tonen đŸ™‚

  Robin

 4. Als gastbloggers een leuk stukje schrijven, dan kan het wel tof zijn om ze nog een keer te laten schrijven, denk ik. (Dit was trouwens een leuke hoor ;))

 5. Laten we niet vergeten dat ook Jezus zelf Zijn emoties toonde, onderandere toen Hij voor zijn arrestatie gebeden heeft voor de zonden van de wereld; Hij bidde in doodsangst. Om maar eens een voorbeeld te noemen.

  Maar het is inderdaad een feit dat mannen zich enigzins wat schamen als ze geĂ«motioneerd raken đŸ™‚

 6. Hey Robin,
  even een bemoediging voor mannen die hier moeite mee hebben.
  Vroeger dacht ik altijd dat het stoer was, als mannen nooit hun emoties lieten zien.

  Goed, intussen is er wel wat verandering in gekomen..
  Het zit namelijk zo, in vroegere relaties ben ik vaak tegen problemen aangelopen omdat we elkaar niet begrepen.
  daarnaast kickte ik op de stoerheid, terwijl ik erachter kwam dat dat vaak een beschermingsmechanisme is. Eigenlijk was ik dus verliefd op iemand die ik niet kende!

  Nu ik een aantal gezonde huwelijken heb mogen aanschouwen waarin ik heb gezien, dat mannen werkelijk hun hart kunnen delen, en dat beide partijen hun verschillen snappen en accepteren, heb ik zo’n respect gekregen daarvoor.

  Ik heb een nieuwe slogan: een man is geen man als hij niet kan huilen.
  Ik word serieus zo ontroerd als een man breekt.
  het klinkt tegenstrijdig mannen, maar het tegenovergestelde is waar!

  liefs elise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *