Discipelschap = leren vissen

Hoi, mijn naam is Teun. Ik ben 23 jaar, en ben sinds het afronden van mijn opleiding Management, Economie & Recht werkzaam als staflid bij de Navigators, via de studentenvereniging waar ik tijdens mijn studie al lid van was. Daarnaast volg ik een trainingsjaar, gericht op leiderschap. Ik wil je meenemen in een boeiende ontdekking die ik deed, over discipelschap. Wat is dat eigenlijk? En hoe werkt dat?

In ons werk staat het motto ‘Christus kennen en Hem bekendmaken’ centraal. Ik denk dan al gauw aan: evangelisatie – spread the news! En inderdaad: dan ís het van belang dat je Jezus eerst leert kennen… En dan wíl je op den duur ook delen wat je meemaakt met God in je leven. Mijn gedachten over evangeliseren waren een tijdje geleden alleen gericht op: mensen in contact brengen met het evangelie, in de hoop dat ze zich zullen bekeren. Maar: is iemand die Jezus aanneemt dan een volgeling van Hem?

In Matteüs 28:18-20 is beschreven hoe Jezus op zijn discipelen toekomt en hun de opdracht geeft om discipelen te maken. Wat kenmerkt een leerling van Jezus, volgens Hemzelf?
1. Hij/zij is gedoopt;
2. Hij/zij leert om Jezus te gehoorzamen in alles;
3. Beloofd: Jezus is altijd bij hem/haar.
Tot zover is het misschien een bekend verhaal… maar wat zie je ook in deze tekst?
Een volgeling van Jezus leert aan anderen om Jezus te volgen!

Wat is nu de ontdekking: wanneer je dit toepast als jonggelovige, leer je dus niet alleen om zelf te groeien in je geloof, je leert alles met de bedoeling om het weer door te geven. Paulus schrijft erover aan Timoteüs: (2 Tim 2, NBV) “Geef wat je in aanwezigheid van velen van mij hebt gehoord, door aan betrouwbare mensen die geschikt zijn om anderen te onderwijzen.” Dat ziet er zo uit:

Of, in dichtvorm: (van Tom Yeakley)

Give a person a fish
and you feed them for a day.
Teach them how to fish
and you feed them for a lifetime.
Train them how to teach others how to fish
and you can feed the world!

Mijn boodschap: discipelschap is een thema, een proces, voor je hele leven! Bespreek met God:
– ken ik iemand die een ‘Paulus’ voor me is?
– welke ‘betrouwbare mensen’ geeft Hij me om door te geven wat ik met God meemaak?

(je kunt ook reageren, tof!)
adios,

Teun

Reacties

 1. Dag Teun,

  Ik ben blij dat ik dit gelezen heb. Dit had ik nooit eerder gehoord. Erg leerzaam en helder 🙂
  Die houding die jij had komt mij erg bekend voor.

  “mensen in contact brengen met het evangelie, in de hoop dat ze zich zullen bekeren”
  Een hele slechte houding, zonder enige liefde. Kbid dat ik daar in mag veranderen. Hoe heb jij die omschakeling gemaakt? Of hoe ben jij hierin veranderd?

  Mr President

 2. Hoe kan effectief evangeliseren?

 3. Mr President en Visser, bedankt voor jullie reacties, waaruit ik begrijp dat je aan het nadenken bent gezet. Goede vragen ook, die jullie stellen!

  Visser: aan jou stel ik een nieuwe vraag om je te helpen dichter bij het antwoord op je eigen vraag te komen: ‘wat is effectief?’ (als het gaat om evangelisatie?)
  a. dat er véél mensen beginnen te geloven…
  b. dat een paar mensen flink groeien naar een diepgaande relatie met Jezus…
  c. of beide?
  Benieuwd naar je reactie!

  Over mijn leerproces kan ik wel iets zeggen, Mr President; op zich lijkt die houding nog niet zo fout – er spreekt een verlangen uit om Gods Koninkrijk te zien groeien in mensen. Maar inderdaad, het motief is ook van belang. Dat heb ik vooral gemerkt op momenten dat ik merkte dat ik helemaal geen zin had om ongelovigen over Jezus te vertellen… “waarom zou ik het nog doen?”, vroeg ik me dan af. En inderdaad: Liefde van de Heer is wat we daarin nodig hebben. Dat heb ik zelf ervaren bij de mensen die mij over Jezus leerden en voorleefden. En ik lees het terug, bijvoorbeeld bij Paulus wanneer hij aan de verschillende gemeenten schrijft.

  helpt dit jullie?
  adios,

  Teun

 4. Ik denk antwoord c, beide zijn nodig. De mensen met een diepgaande relatie met Jezus zullen dan de leiders worden over de jonge gelovigen. En de diepgaanden zullen meer van Jezus vertellen, omdat ze door die dichte relatie meer liefde ontvangen (ook voor anderen).

  Denk ik…

 5. Ok Visser, bedankt voor je antwoord. Nu wordt het natuurlijk interessant: lukt het je om dat in jouw leven terug te zien? Kun je iemand bedenken (bid ervoor!) die voor jou een Paulus is/kan zijn? En daarna: iemand aan wie jij doorgeeft..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *