Op zoek naar ware vervulling: Reflecties rond Kerst

Ik ben Jeroen, 23 jaar, christen en al jarenlang blogger op Jlog. Daar probeer ik alledaagse zaken te linken aan het geloof, zo ook in deze gastblog! Bedankt voor de uitnodiging, broers.

In december lijkt Nederland wel koop gek. Vorig weekend liep ik op zaterdagmiddag door het centrum van Den Bosch waar het een drukte van jewelste was.

Het frappante was dat het de dag erna nog drukker was. Een koortje zong kerstliederen, een kraam met oliebollen werd drukbezocht, het marktplein stond vol met mensen en in de kathedraal stond een lange rij voor de kerststal.

Voor ieder wat wils?! Voor koopgekke mensen de (dure) winkels, voor religieus behoeftige mensen de kathedraal, voor seksueel behoeftige mensen de sexshop, voor hongerige mensen de oliebollenkramen, voor gamefans de entertainmentwinkels, voor muziekfans de cd-winkels, enz…

Begrijpelijk? Normaal? Misschien…

Sommige mensen komen waarschijnlijk leger thuis dan ze van huis zijn gegaan, niet alleen financieel. Wordt je ook rijker van mooie spullen? Wordt je ook echt bevredigd door pornofilms of seks? Voel je je voldaan als je je buikje rond hebt gegeten? Leef je in de realiteit als je veel computergames speelt?

Kortom, heeft Nederland wel echte vrede gevonden in de Kersttijd? Eigenlijk wil ik jou vragen: ben je de afgelopen tijd zo intens(ief) ergens mee bezig geweest dat het bijna alles voor je was? Dat je jezelf er bijna in verloor? Op zoek naar vrede, voldoening, rust… Vervulling!

Ik wel en ik bleef leeg achter. Geen vrede, voldoening of rust. Geen vervulling.

Zonder zweverig te doen wil ik zeggen dat ik vervulling vond in God. Jezus vraagt je: verlies jezelf niet in aardse zaken als bezit, geld, seks, sport, of … Verlies jezelf in Mij. Want dan zul je je leven redden.

Letterlijk zei hij: ‘Wie mijn volgeling wil zijn, moet zichzelf verloochenen, zijn kruis op zich nemen en zo achter mij aan komen. Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar er het leven bij inschiet? Wat zou een mens niet overhebben voor zijn leven?’.
(Marcus 8:34-37)

Vaag!! Geheimtaal! Wat Jezus hiermee wil zeggen: als je jezelf helemaal aan Mij geeft, komt je leven tot vervulling. Dan kan God gaan werken aan zijn plan met jouw leven, als jij Hem toelaat dat te doen.

Dat lijkt moeilijk, want hoe doe je dat? Tip: begin met gebed. Gewoon praten met God en stil worden om naar Hem te luisteren. Je kunt bijvoorbeeld bidden: ‘Mijn Vader in de hemel, ik begrijp nog niet precies wat Jezus bedoelt met “wie zijn leven wil behouden, zal het verliezen”. Maar ik wil U graag leren kennen. Hier ben ik, Vader. Ik open mijn hart voor U. Doe mij mijn zonden beseffen, wil mijn zonden vergeven en maak mij schoon van binnen. Kom tot Uw doel met mij. In de naam van Jezus. Amen.’

Gelukkig nieuw jaar.

Gelukkig nieuw leven.

Like deze blog!


Reacties

 1. Beste GB’s,

  Na aanleiding van dit stukje word ik herinnerd aan hoeveel teksten erin de Bijbel staan over bezittingen. Over rijken en richtlijnen voor bezittingen, en rijke mensen.

  Misschien zouden jullie hier eens een blog over kunnen schrijven?

  Groetjes!

 2. He Anoniem! Op de site stonden twee posts over je bezittingen, rijkdom e.d.

  Het geven van je tienden en Rijkdom

  We zullen als gebedsbroedersteam overleggen wie er een keer wat over wil schrijven.
  Thanks voor je input! En een fijne zondag nog.

  Groetjes Rob, namens het gebedsbroedersteam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs