Feestvieren in het koninkrijk van God nu en later.

Afgelopen weekend was het kerst. Tijdens dit feest vieren we de geboorte van Jezus. Dit waren voor mij diensten in de kerk, gezellige dagen met familie en (te)veel eten. Op deze dagen kleed iedereen zich mooi en doen veel mensen een feestelijke geur op. Persoonlijk vind ik het leven in het koninkrijk van God op deze aarde een groot feest.

In de Bijbel staat best veel over feestvieren. Zo staat er in Johannes 2 dat Jezus eerste wonder het veranderen van water in wijn is. Daarbij maakt Jezus geen ‘gewone’ huiswijn maar goede wijn. In Mattëus 22 staat een gelijkenis, hierin wordt het koninkrijk van de Hemel vergeleken met een koning die een bruiloftsfeest gaf voor zijn zoon. Op dit bruiloftsfeest komen geen vrienden van de koning, deze vrienden hebben namelijk andere dingen te doen. Maar op dit bruiloftsfeest komen mensen, goede en slechte samen om dit feest met de koning te vieren. Aan het eind van het verhaal over de bruiloftfeest staat: ‘Iedereen zet zijn gasten eerst de goede wijn voor en als ze dronken zijn de minder goede. Maar u(A:Jezus) hebt de beste wijn tot nu bewaard!’ (Johannes 2:10). Zo mogen we weten dat als we bij de terugkomst van Jezus ons een groots bruiloftsfeest te wachten staat, dit met de beste wijn! Hij heeft het beste tot het laatst bewaard.

In de naam van Jezus worden veel zieken genezen, dit loopt vaak uit op een groot feest en een dankbaarheid naar God toe. Net als de blinde die door Jezus genezen wordt. Lucas 18 vers 42-43a staat: ‘Jezus zei: ‘Zie weer! Uw geloof heeft u gered.’ Onmiddellijk kon hij weer zien en hij volgde hem terwijl hij God loofde.’ Deze man is na zijn genezing dolblij en maakt er een groot feest van.

In de Bijbel in het boek Prediker staat iets over feestvieren nu in onze tijd op aarde. ‘Dus eet je brood met vreugde, drink met een vrolijk hart je wijn. God ziet alles wat je doet allang met welbehagen aan. Draag altijd vrolijke kleren, kies een feestelijke geur. Geniet van het leven met de vrouw die je bemint. Geniet op alle dagen van je leven, die God je heeft gegeven. Het bestaan is leeg en vluchtig en je zwoegt en zwoegt onder de zon, dus geniet op elke dag. Het is het loon dat God je heeft gegeven.’ (Prediker 9:7-9)
In deze tekst wordt gesproken dat we met vreugde mogen eten, met vrolijkheid mogen drinken. Ook staat er dat we altijd vrolijke kleren moeten dragen. Kortom geniet van het leven wat God ons heeft gegeven. Sterker nog: Hier staat dat het feest, dat we mogen vieren, het loon is van ons leven op aarde.

Nadat ik dit geschreven heb wil ik wel benadrukken dat het niet goed is om God en de komst van Jezus met Kerst te laten overstromen onder alle gezellige activiteiten.

Wat vind jij? Mogen we op deze aarde lekker eten tijdens de feestdagen of moeten we ons alleen richten op God?

Goede jaarwisseling toegewenst,
Gods zegen!
Adriaan

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *