De Waarde van Vasten: Een Tijd van Bezinning en Verandering

Op dit moment is het “lijdenstijd”. De tijd van veertig dagen voor Pasen. Deze tijd wordt ook wel vastentijd genoemd. De tijd van bezinning en voorbereiding op Pasen. Sommige mensen drinken deze periode geen alcohol of ze doen iets niet wat ze anders wel zouden doen, bijvoorbeeld het internet op hun mobiel niet gebruiken. In deze blog wil ik stil staan bij de Bijbelse waarde van vasten.

Voordat Jezus met zijn bediening begon, vastte hij veertig dagen. “Nadat hij veertig dagen en veertig nachten had gevast, had hij grote honger”(Matthias 4:2). Daniël vastte en bad drie weken, totdat Gods zijn gebed verhoorde (Daniël 10). Esther en het volk Israël vastten om het oordeel van Haman af te wenden (Esther 4:3). Haman had namelijk besloten dat alle joden gedood moesten worden (Esther 3:13). De vijanden werden verslagen en de joden kregen de macht over hun bezetters (Esther 9:1). Uit dit laatste voorbeeld is te lezen dat vasten de geschiedenis kan veranderen.

Bijbels vasten moet in combinatie gaan met gebed. Tijdens deze dagen van vasten zeg je ‘nee’ tegen aardse verlangens en tegelijk neem je tijd op je volledig op God te richten. Vasten zonder te bidden heeft geen zin en is eigenlijk een hongerstaking. Van dagen van vasten word ik nederig en klein. In 2 Kronieken 7 vers 14 staat: “en wanneer dan mijn volk, het volk dat mij toebehoort, het hoofd buigt, al biddend mijn aanwezigheid zoekt en terugkeert van zijn dwaalwegen, dan zal ik het aanhoren vanuit de hemel, zijn zonden vergeven en het land genezen”. Wat een belofte! Wel geeft het een soort voorwaarde, namelijk dat God gezocht moet worden.

Vasten kan op verschillende manieren, namelijk:
Extreem: Zonder eten en drinken, zoals Paulus: “Drie dagen lang bleef hij blind en at en dronk hij niet” (Handelingen 9:9) en Mozes toen hij de tien geboden ontving.
(Deze manier raad ik af uit medische oogpunt!)
Normaal: Wel drinken, maar niet eten, zoals Elia en Jezus. Zij deden dit wel veertig dagen lang.
Gedeeltelijk: De onthouding van smakelijke spijzen. “Smakelijk voedsel at ik niet, vlees en wijn kwamen niet in mijn mond, en ik wreef mij niet in met olie tot er drie weken verstreken waren” (Daniël 10:3).

Als je besluit een aantal dagen te vasten of je te onthouden van iets, is het belangrijk om die tijd (of juist meer tijd) te gebruiken om te bidden en God te zoeken. Doe dit dan wel met een geestelijke reden. Deze reden kan heel breed zijn.

Wil jij tijd vrij maken om te vasten en aardse verlangens achter je te laten en in deze periode voor het lijden en sterven van Jezus? Ga jij de uitdaging aan?

Gods zegen!

Adriaan

Like deze blog!


    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Andere blogs