Is dit niet het vasten dat ik verkies?

Soms hoor ik van mensen dat je zou moeten vasten, als je wonderen of tekenen wilt zien/ontvangen. Bidden en vasten lijkt de sleutel te zijn geworden op alle vragen.. Maar mogen we dat wel zo stellen en wat zegt de Bijbel over vasten?

Jezus heeft 40 dagen en nachten gevast, maar heeft Jezus ons ook opgedragen op te vasten? Er bestaan bijbelvertalingen waarin staat dat toen Jezus discipelen een geest niet konden verdrijven, Jezus zei; Dit geslacht kan nergens door uitgaan, dan door bidden en vasten. Schijnbaar hebben mensen dit ene vers genomen en en daaruit geconcludeerd dat vasten het geheim is van geestelijke kracht.

Ik heb het niet zelf uitgezocht, maar ik weet dat Joseph Prince beweerd dat in het oud Grieks het woord ‘vasten’ niet voorkomt in bovenstaande tekst. Het zou in de loop der jaren zijn toegevoegd door vertalers.

Is dit niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken? Jesaja 58:6

Paulus spreekt weinig over vasten in zijn brieven. Toch hebben veel christenen er een hoofdzaak van gemaakt. Tegenwoordig willen mensen graag zelf controle hebben over hun leven. We houden graag zelf de touwtjes in handen. Vasten is iets wat jezelf kunt doen. Paulus spreekt meer over het nieuwe verbond, de genade, dan over het houden aan allerlei wetten en regeltjes. Hij spreekt veel over genade, terwijl christenen tegenwoordig als het ware zeggen; ik weet wat je wilt zeggen oer genade, maar vertel me wat ik moet doen?

De keren dat Jezus spreekt over vasten is Hij er duidelijk over. Soms lijkt het wel alsof christenen die vasten het vreselijk zwaar hebben te verduren, en dat iedereen in hun omgeving maar goed moet weten dat hij/zij aan het vasten is. Ze zijn sacherijnig, stinken uit hun mond en mopperen op iedereen. Als jij je herkent in dit beeld, dan kun je maar beter stoppen met vasten. Neem wat te eten en ga wat leuks doen met je familieleden of vrienden.

Als je aan het vasten bent, hoeft niet iedereen het te weten. Je hoeft geen indruk te maken op anderen. Misschien kun je het zelfs wel beter tegen niemand zeggen. En ik geloof niet dat het goed kan zijn om te vasten, met de (onbewuste) gedachte om God naar jouw hand te zetten.

Wanneer jullie vasten, zet dan niet zo’n somber gezicht als de huichelaars, want zij doen dat om iedereen te laten zien dat ze aan het vasten zijn. Ik verzeker jullie: zij hebben hun loon al ontvangen. 17 Maar als jullie vasten, was dan je gezicht en wrijf je hoofd in met olie, 18 zodat niemand ziet dat je aan het vasten bent, alleen je Vader, die in het verborgene is. En jullie Vader, die in het verborgene ziet, zal je ervoor belonen. Matteus 5:16-18

Vandaag dus het onderwerp vasten, vanuit een andere invalshoek belicht.

Haal eruit wat je eruit wilt halen, en toets het bovenal 🙂

Groetjes, Rob

Like deze blog!


Reacties

 1. Jacqueline,

  bedankt, leuk dat je er wat aan hebt. Al het goede word natuurlijk wel door mij heen gewerkt 😉

 2. Hoi Peter, dat heb je nou eens goed gezegd! Ik lees met plezier je stukjes en kan er zelf ook weer veel mee.

  Groetjes en met de Vrede van onze Heiland,
  Jacqueline

 3. @ Sicco,

  het gaat ook verder he, we zien in de maatschappij christen of niet, dat alles naar de @^%^^@ gaat. Alles moet kunnen en alles mag. een corrigerende tik(gewoon een pak op je flikker) mag al niet meer. Ik ben opgegroeid met het idee, “wie niet luisterd die moet maar voelen” dus als ik voor de zoveelste keer in de koekjestrommel greep na een aantal keren nee, dan kreeg ik een ferme tik op mijn vingers, dan stopte je daar ook wel mee. Akkoord het misbruik, agressie door allerlei factoren, zijn geen “wie niet horen wil, moet maar voelen” corrigerende tikken meer, en dat moet aangepakt worden.

  Ik ben nog maar 36 dus nog geen oud vroeguh opaatje. Maar ik vind dit geen goede ontwikkelingen.

  En zo ook binnen het christendom merk ik als een jong christen (bijna 7 jaar) dat ook het christendom afglijd. Ineens is God niet meer oppermachtig, met het welvaartsevangelie zien we God meer als sinterklaas, we halen ineens diverse factoren uit andere religies binnen.

  Er is genade, en we moeten geen hel en verdoemenis preken, maar een christen die een tijdje een fatsoenlijke leer gekregen heeft zal zelf dieper willen gaan, zal serieuzer worden in zijn wandel, zal door geoefendheid zich beter kunnen beheersen in wat dan ook.
  De Apostelen kregen 3 jaar de tijd om met Christus om te gaan en onderwijs te krijgen, daarna was het aan hun.

 4. @ Sicco,

  Ik had in het begin ook vreselijke bedenkingen over de nbv, nu wat minder, al blijf ik een aantal “veranderingen” echt niet door de beugel kunnen.

  Maar goed, zelf ben ik als “pap”christen begonnen in de NBG, en met mijn wandel, werd ik nieuwsgieriger en ging ik ook meer dingen begrijpen. Waardoor ik nu naar de staten vertaling pak als ik een betekenis goed wil weten samen met bijv de King James 1611 of een joodse bijbel.

  Ik ben van mening dat als je echt dorstig word je wel dieper gaat graven en je de “roman”vorm (nbv) al snel laat liggen.
  De term roman krijgt hij in boekhandels al mee he, de versie waar geen verwijzingen in staan, geen pagina stukken, het is ook net echt een boek.

  Wel het kan best zo zijn dat iemand die nbv leest en tot geloof komt.

  Mijn persoonlijke noot in het verhaal van vertalingen is dat ik vind dat we in de vertaling ineens een stukje almacht van God verliezen, een stukje majesteit. Als ik de statenvertaling lees dan lees ik, ook echt over mijn HEERE. De letterlijke (geschreven) intonatie daarin, tja…

  Ik ben voor een vertaling die bijhoud als we grammaticaal een andere weg opgaan maar niet als we belangrijke dingen gaan veranderen.

  Bijv
  statenvertaling /NBG en NBV

  Job 1:7 den satan/de satan Satan
  ineens heeft hij een hoofdletter, waarom ?????

  fil 4:13 in de NBV hem zonder hoofdletter, dus satan krijgt ineens status en Christus geen eer meer????

  een hele belangrijke Mat 16:18 In alle eerdere en andere talen vertalingen staat dat Christus zegt op deze petra, wat betekend rots, en die rots waren de woorden van Petrus, niet Petrus zelf, Op deze petra zail ik mijn gemeente bouwen.

  terwijl de NBV zegt Gij zijt Petrus op wie ik mijn kerk zal bouwen.

  Het gaat niet om Petrus, het gaat om de woorden die hij spreekt in vers 16 “Simon Petrus antwoordde en zeide: Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God! ”

  Christus die over zichzelf zegt, IK ben de WEG, de WAARHEID en het LEVEN, niemand komt tot de Vader dan door MIJ.

  Voor ons Christenen gaat het om Christus, als we hem niet aannemen, dan komen we er niet hoor.

 5. De TNT staakt Victor, daardoor duurt het zo lang! :p

  Peter Sigmond: hoe gevaarlijk vind jij dat het is dat de oorspronkelijke tekst vertaals is en daardoor blijkbaar hier en daar in betekenis is veranderd?

  Laatst op het journaal hadden ze het ook al over de statenbijbel die ‘naar deze tijd’ was vertaald (om een zo goed mogelijk begrip te krijgen van de tekst), maar hjet kan net zo makkelijk dat er dingen fout worden geinterpreteerd dan. Kijk eens naar een tekst van begin vorige eeuw, daar word je al niet meer wijs uit, laat staan teksten die nog veel ouder zijn….

 6. voorlopig

  griekse bijbel hand 13:2-3 hand 10:30 en meerdere plekken geeft hetzelfde woord aan voor vasten (fasten/fast Engels) als de tekst in mat 17:21 waar Christus aangeeft dat dit volk niet al uitgaan dan door bidden en vasten.

  Ik ben ook nog aan het kijken met de hebreeuwse, maar dit is wat moeilijker LOL.

 7. Net zoals je linkerhand niet zel weten wat je rechterhand geeft…
  Vasten is idd iets tussen jou en God. Soms kunnen mensen zich erg zielig voelen en dan op allerlei manieren aandacht vragen, zo ook in het vasten.

  Dat Joseph Prince het vasten wil ontkrachtigen is natuurlijk niet vreemd, hij trekt ook het geloof van Job in twijfel,God zou namens hem niet nemen, alleen geven.

  Ik zal mijn bijbels er eens op na slaan en de vertalingen erbij pakken om te kijken of er daar idd niks over vasten staat, ik kom hier op terug.

 8. Net zoals je linkerhand niet zel weten wat je rechterhand geeft…
  Vasten is idd iets tussen jou en God. Soms kunnen mensen zich erg zielig voelen en dan op allerlei manieren aandacht vragen, zo ook in het vasten.

  Dat Joseph Prince het vasten wil ontkrachtigen is natuurlijk niet vreemd, hij trekt ook het geloof van Job in twijfel,God zou namens hem niet nemen, alleen geven.

  Ik zal mijn bijbels er eens op na slaan en de vertalingen erbij pakken om te kijken of er daar idd niks over vasten staat, ik kom hier op terug.

 9. De eerste kaarten zijn afgelopen week verstuurd. Jij zult hem ook deze week ontvangen 🙂

  Groetjes!

 10. …De Gebedsbroeders Bijbelleesoverzichtkaart…

 11. Waar blijft ie nou? 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Andere blogs