De waarde van geld

Zoals iedereen weet, gaat het de afgelopen tijd in het nieuws veel over de euro. Zo werd afgelopen vrijdag bekend gemaakt dat uit de eerste schattingen blijkt dat de inflatie in de eurozone is gestegen naar 3%*. Daarnaast hoorde ik laatst een spreker iets zeggen over de waarde die jezelf aan geld geeft. 

Een briefje, mooi gedrukt, gemaakt en vol waardekenmerken noemen wij geld. Goed gezegd hebben wij met elkaar afgesproken dat dit briefje een bepaalde waarde heeft. Het maakt niet uit of het er nog mooi uitziet of al door veel handen is gegaan. Welke waarde heeft dit briefje voor jou? Is het iets waar je aan vast zit en wat je het liefst voor jezelf houdt? Of is het alleen een gebruiks- of ruilmiddel?

God vraagt ons om rentmeester te zijn. Dit betekent dat God ons vraagt om goed en verantwoord met geld om te gaan. Hierover wordt ook gesproken in de Bijbel, onder andere in Leviticus. In Leviticus 27 vers 30 staat: “Van de opbrengst van het land, zowel de gewassen op de akkers als de vruchten aan de bomen, is een tiende als heilige gave voor de HEER bestemd.” In de tijd van het oude testament werkten de meeste mensen op het land. Wij doen dat ook nog wel, maar ik verwacht dat de meeste van jullie een ander beroep hebben. God vraagt christenen om tien procent van het inkomen weg te geven aan de kerk, zendelingen en andere dingen in Gods koninkrijk. Ik hoop dat dit niet de laatste tien procent is die overblijft, maar de eerste tien procent. Je mag dit geld naar goed inzicht en in overleg met God weggeven.

God vindt het ook belangrijk dat we genieten van het leven en daar mogen we het geld wat we ontvangen hebben ook voor inzetten. In de Bijbel lezen we over feest en vieren. Volgens de Bijbel is er tijd om te lachen, te dansen en vrede te hebben (Prediker 3 vers 1 tot en met 8).

In Spreuken 10 vers 22 staat: “De zegen des HEREN, die maakt rijk, zwoegen voegt er niets aan toe”. Ik denk dat het belangrijk is om dit te realiseren en God te danken onder alle omstandigheden en Zijn Zegen niet uit het oog te verliezen!

Gods zegen!

Adriaan

*Bron: Eurostat, inflatie is geldonwaardig: Dit houdt in dat je om het zelfde te kunnen kopen 3% meer geld nodig hebt dan een jaar eerder.  

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *