Blijft de ander plakken?

Een vraag die veel mensen tegenwoordig bezig houdt is: Wat wil ik met mijn leven en waarvoor leef ik überhaupt? Vaak zijn we zo gestructureerd dat elke dag er gevoelsmatig hetzelfde uitziet. Een klein jaar geleden nam ik het besluit om eens uit de sleur van alle dag te stappen. Ik heb het vliegtuig gepakt om voor een half jaar in Brazilië en Argentinië met straatkinderen te gaan werken. Wat mij over de streep getrokken heeft? Een kinderboekje van Max Lucado, ‘Niemand zoals jij’.

Het voorleesverhaal, met mooie platen erin, gaat over een jongetje van hout dat in een dorp woont waar Pinokio ook gemaakt had kunnen zijn. De mensen daar doen de hele dag niks anders dan wat veel mensen om ons heen ook doen, namelijk stickers plakken. Elke inwoner uit het dorp heeft twee soorten stickers; gouden sterren en grijze stippen. Wanneer iemand bijvoorbeeld er mooi uitziet, heel slim is, mooi kan zingen of goed kan voetballen krijgt het allemaal sterren opgeplakt.

Maar als iemand beschadigd is, op een rare manier praat of een slungel is, krijgt diegene allemaal stippen. De hoofdpersoon die zelf vol zit met stippen, durft alleen nog maar om te gaan met mensen die ook veel stippen hebben. Hij voelt zich met stip de slechtste van het hele dorp. Maar op een dag komt hij erachter hoe hij ervoor kan zorgen dat de stickers niet meer blijven plakken…een last valt van z’n schouders!

Hoe krijgen wij de stickers van ons af? Wat je namelijk ook doet, mensen blijven altijd stickers op je plakken. Wanneer je beseft dat het niet gaat om wat je kúnt (of niet kunt), maar om wie je bént ga je pas echt leven. Je waarde wordt niet bepaald door wat anderen van je vinden, maar wat je Maker van je vindt. Wat anderen op je plakken wordt dan onbelangrijk.

Jezus wist zich geliefd door zijn Vader en demonstreerde dit, zonder bang te zijn wat anderen van Hem zouden vinden. De meeste(r) werd de minste. Voordat het verhaal met de voetwassing begint, staat er: “ Jezus, die wist dat de Vader hem alle macht had gegeven, dat hij van God was gekomen en weer naar God terug zou gaan”.

Met andere woorden; Hij wist wie hij was, waar hij vandaan kwam en waar hij naar toe ging. Weet jij dat ook?

God  bless’, Gert

Like deze blog!


    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Andere blogs

    Bekritiseren en of veroordelen?!

    Gisteren kreeg ik een reactie van een bezoeker, genaamd ‘Ellen’. Ze confronteerde mij met mijn eigen post; “Ik zie homoseksuele gevoelens niet...