Stelling week 49-50

Donor worden is een zaak van leven en dood. Je kunt er namelijk levens mee redden! Helaas zijn er nog steeds heel veel mensen die zich niet registeren. Dat kan natuurlijk omdat je het echt niet wil, maar veel mensen hebben 'geen zin om zich te registreren', weten niet hoe het moet enzovoorts.

Daarom wil ik hier graag bespreken waarom & hoe je donor kunt worden. Denk er in ieder geval eens goed over na!

Registeren

Je kunt jouw keuze om wel of niet donor te willen zijn, laten vastleggen in het Donorregister. Als je wel donor wilt zijn, kun je op een donorformulier ook aangeven welke organen of weefsels je niet zou willen afstaan. Na je dood kan een arts in het Donorregister nagaan of jij je hebt opgegeven als donor. Ook als je geen donor wilt zijn, kun je dit laten registreren. Dat lijkt wat raar, maar dat is het niet. Van iemand die zich niet heeft laten registreren, kan bij overlijden aan de familie gevraagd worden of zij toestemming geeft voor donatie. Voor nabestaanden is het fijn om te weten wat de overledene daar zelf van vond. Door je keuze te laten registreren, geef je je familie duidelijkheid en zadel je ze niet op met twijfels op een moeilijk moment.

Hoe word je donor ?

Heel simpel. Met het online donorformulier kun je je keuze in het Donorregister vastleggen. Ook kun je dit altijd weer wijzigen. Je vindt het online formulier hier. Je kunt het volledige donorformulier ook downloaden als pdf-document. Je kunt dit document dan afdrukken, invullen en opsturen.

Waarom zou je donor worden ?

Door je keuze te laten registreren is voor artsen en voor je nabestaanden duidelijk wat jouw wens is. Artsen kunnen 24 uur per dag het Donorregister bereiken. Je laat daarmee geen moeilijke beslissing over aan je nabestaanden.

Vanaf wanneer kan het ?

Je kunt je vanaf je 12e jaar laten registreren. Daarbij is het wel zo dat je ouders of voogd de beslissing tot de leeftijd van 16 jaar kan herzien. Behalve als je nee hebt gezegd, daar kan niemand wat aan veranderen alleen jijzelf.

Als jij iemands leven zou kunnen redden, zou je dat dan doen? Of als je zelf in de problemen raakt en een orgaan nodig hebt, zou je die dan accepteren van een donor?  Check www.jaofnee.nl en maak je keuze!

Laat je mening achter door te stemmen op de stelling,

Groetjes!


De bovenstaande informatie over donor-worden komt grotendeels van de website; girlscene.nl

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *