Nieuwe stelling op Gebedsbroeders.nl

Na enkele weken is er vandaag een geheel nieuwe poll geplaatst. We willen jullie aanmoedigen te stemmen op de poll šŸ™‚

De stelling luidt als volgt:

Geert Wilders is een gevaar voor de maatschappij

Misschien ben jij het niet eens met deze stelling en wil je graag reageren, of heb je andere redenen om te reageren. Schroom niet en plaats je reactie!

Fijne week toegewenst!

Reacties

 1. Zeker Obey, maar je moet toch ook de publieke opinie zien te beĆÆnvloeden. Alleen hebben wij, kleine burgertjes daar geen invloed op. En ook vooral gaan stemmen natuurlijk. Toch ook wel in je eigen leven laten zien hoe ‘fout’ dit soort negativiteit is en dat het thuishoort in de periferie of context van gruwelen waarbij altijd hele groepen het hebben moeten ontgelden zonder dat er naar de waarde of de identiteit en uniciteit van het individu gevraagd werd.

 2. Leuke radiodocu vanmorgen over allochtone leerkrachten en waar die tegenaan lopen. Sluit goed aan vind ik. Zie IKON. Een bijna afgestudeerde jongen liep stage op een witte school in Bussum en zei: ach, je blijft toch een Turk.

 3. Halo! (Dat zit om de maan. Ook om de zon zie ik in van Dale en om nog iets.)
  Vandaag tegen een moslima zeggen (ik): mevrouw, ik hoop niet dat u me al te onbescheiden vindt, maar mag ik u complimenteren met uw hoofddoekje? Niet alleen is het bijzonder mooi, maar het staat u ook nog heel erg goed!
  Lieve lezers, op dit moment gebeurde er iets onverklaarbaars. Juist toen ik de reactie wilde plaatsen, begon mijn scrollpumpje, zal ik maar zeggen, dat rechts verticaal op het scherm zit wild op en neer te wippen, zodat de tekst eindeloos voor mijn ogen eveneens verticaal dus, heen en weer schoot, en ik het kadertje: ‘plaats reactie’ onmogelijk in het vizier van mijn muis kon krijgen. Dit heeft enige minuten geduurd alsof een ander mijn computer bestuurde, wild zat te scrollen en mij wilde beletten tot plaatsing over te gaan. Nu is alles weer normaal. Ben ik door huidhoofden gehackt of is dit iets dat meer voorkomt? Of was het misschien de duivel zelf?

 4. Dag Jacqueline, ik kon niet meer slapen hoor. Ik probeerde te bidden in bed, maar ik lag steeds te denken over dat demoniseren. Weet je wat zo merkwaardig is? Bijna niemand gelooft in het bestaan van de duivel. Als je zegt dat je in het bestaan van de duivel gelooft, kijken ze je aan of je Catweazle bent, schrijf je dat zo? Die oude tovenaar met die sik die uit een andere tijd gestapt was. Vroeger op tv. Ook onder veel christenen is dat zo, en al helemaal onder niet-christenen en interrrlectuwelen, die echt weten hoe alles in elkaar zit en die vaak minachting hebben voor enig geloof in een God enz. Waarom vliegt dan iedereen toch over de tafel als het woord demoniseren valt of als er gedemoniseerd wordt? Dat heeft toch geen inhoud dan, als er geen duivel bestaat? Dit geeft wel te denken vind ik, want het zou kunnen betekenen dat het collectief onderbewuste helemaal niet zo zeker is van dat niet bestaan van de duivel. Het triggert toch telkens wel iets en hevig ook. Als ik uitgescholden word voor iets dat niet bestaat, een fek om maar een oud voorbeeld te gebruiken, word ik er niet koud of warm van hoor. Daar heb je Jan Paul Kok weer, die lelijke fek die steeds weer zo nodig de mukken moet blakken. Ik trek me er werkelijk helemaal niets van aan, want het bestaat allemaal toch niet, behalve lelijk, nu ja, dat is waar. Begrijp je? Maar o, wee als je de verdenking van demoniseren op je laadt. Dan valt ineens iedereen over je heen. Ik zeg: maak je niet druk want er bestaat volgens de meesten immers geen duivel of demon? Zo zullen er ook wel mensen zijn die zeggen dat er geen water bestaat. En die verdrinken.

  Groetjes en zegen weer, JPK

 5. Dag lieve Johannes, heb je nu die film over pater Damiaan al gekeken die ik je gegeven heb? En het boek gelezen van Farrow, de vader van Mia? Doe dat nu eens, dan weet je voor eens en voor altijd wat christendom is en dus wat je oude vader beweegt. En laat dit bericht even aan je broers Jonathan en David lezen.
  Liefs, papa

 6. Beste Jan Paul

  Ik kan mij heel goed in je inleven dat je bezorgd bent over de relatie met je moslimburen als Geert Wilders ooit aan de macht zou komen (de Heer verhoede het), dit zal de sfeer in Nederland niet ten goede komen. Maar om hem dan meteen te vergelijken met Adolf Hilter, die 55 miljoen doden op zijn geweten heeft, gaat mij een stap te ver.
  Van de zomer was ik met mijn man op vakantie in Normandiƫ waar 65 jaar geleden D-day heeft plaatsgevonden. We hebben onder andere het Memorial museum in Caen bezocht, erg indrukwekkend. Ook hebben we diverse begraafplaatsen van de geallieerden bezocht. Dan wordt je pas echt stil. Een tekst die ik vaak op de graven zag staan was: Greater love hath no man than this, that a man lay down his life for his friends. En dat is waar. Deze jongens hebben hun leven ingezet (terwijl zij in vrijheid woonden in hun landen Amerika, Canada, Engeland e.g.) om ons te bevrijden. Voor de bevrijding is een zeer hoge prijs betaald dus laten wij waken en bouwen aan land waar iedereen in respect en vrede met elkaar kan samenleven.

  Jan Paul je bent mijn broeder in de Heer en ik wens jou Zijn Shalom toe en vooral ook een goede nachtrust voor vanavond.

  Gods rijke zegen voor jou,

  Jacqueline

 7. Beste Jan Paul,

  Eigenlijk was ik vanmorgen nog niet klaar, ik moest nog snel weg. Maar nu ben ik weer thuis en heb ik jouw reacties op mijn blog nog eens goed doorgelezen.

  Ik deel dus inderdaad je zorg om het politieke klimaat wat de heer Wilders aan het creƫren is in dit land. Laten we hopen en bidden dat de mensen zich hier niet door laten misleiden maar tijdens de verkiezingen verstandig zullen stemmen op partijen die goede politiek bedrijven.

  Ik ben laatst nog in een Iranese kerk geweest en als de mensen dan bidden voor hun familie en vrienden in Iran dan staan mij de tranen in de ogen. Er was Ć©Ć©n jongen van een jaar of 21 die met zijn familie gevlucht was en erg spannende situaties heeft meegemaakt in allerlei landen waar hij en zijn familie doorheen gereisd zijn voordat ze in Nederland kwamen. De Heer Jezus heeft duidelijk tot zijn hart gesproken met de woorden dat hij ten alle tijden op Hem moet vertrouwen, Hij zorgt voor hem en zijn familie. Dit is een getuigenis die hij in de kerk heeft gegeven en ik ben zo blij dat zij hier nu kunnen blijven en een bestaan kunnen opbouwen. Wat dat betreft ben ik blij met het generaal pardon dat onze huidige regering heeft gegeven aan mensen die hier lange tijd illegaal woonden en niet terug konden naar hun land omdat het gewoon te gevaarlijk is, ze hebben nu eindelijk een verblijfsvergunning.
  Wat je zegt over demoniseren ben ik met je eens, excuses van mijn kant, dat zal zeker niet je bedoeling zijn geweest.

  Nog even wat anders. Wat leuk dat je ook de film van pater Damiaan hebt gezien, die is inderdaad erg goed. Hij heeft laten zien wat het betekend een discipel van Jezus te zijn. Het navolgen waard, ieder op zijn/haar terrein.

  Van harte groetjes,

  Jacqueline

 8. Goede morgen Jacqueline,
  ik was eigenlijk een beetje bang om mijn computer aan te zetten, dat heb ik soms, dan durf ik de reacties niet goed te facen, maar het valt allemaal mee gelukkig. Eerlijk gezegd heb ik ook groot ontzag voor de Gebedsbroeders die telkens heel even laten zien dat ze alles lezen en af en toe iemand broederlijk, maar recht toe, recht aan terecht wijzen.
  Ik had mij verstout me direct tot mijn kinderen te wenden met eigenlijk een beetje een privƩ-boodschap en ik dacht, als dat maar goed gaat, als de strenge doch rechtvaardige Gebedsbroeder ter wake en ter zake mij maar niet berispt. Maar het is stil gebleven, het werd gedoogd of ze hebben het toch niet gezien. Wat ik schreef had intussen natuurlijk geen bal met onze Geert te maken, terwijl ik heel goed weet dat het hun uitdrukkelijke wens is bij het onderwerp te blijven. Je kunt zeggen: ik heb mij gepermitteerd opzettelijk door rood te rijden in deze!
  Nog over wat je zegt over die vergelijking met H. Ik benadruk nogmaals dat ik dat ten diepste niet doe, maar dat ik alleen overeenkomst signaleer in hun en dergelijk denken dat bij zeer veel mensen te bespeuren valt. Maar H. had een bepaalde macht natuurlijk van waaruit hij zijn wandaden vrij kon bedrijven. Diezelfde geest, of een neefje (denk aan Wolfje, maar dan niet braaf, dat neefje van Wolfje dat af en toe kwam logeren en dat stout meedeed met de ontaarde vader Midas.) ervan kan in principe altijd weer zoveel macht krijgen, als wij weer niet wakker zijn net als toen. Daarom besluit ik met het volgende rijmpje:

  Zijn de lach en de uitgestoken hand,
  de vrede en het gezond verstand,
  u alles ter wereld weerd
  stem dan nooit op droeve Geert.

  Want ik vind dat hij een droevige uitstraling heeft, maar dat komt ervan. En het hoeft niet. Hij kiest er voor, zoals altijd het geval is. Als hij dit rijmpje ter harte neemt en zelf ook niet op zichzelf stemt, noch op Tante Ton, ook al zo’n pretletter, gaat hij vanzelf weer lachen. Laten we vooral blijven bidden voor hun bekering tot de ware vreugde die genoegen schept in en geboeid wordt door elke mens, ongeacht zijn achtergrond enz. En die de ontspoorde mens op het juiste spoor tracht terug te krijgen in liefde en geduld, waarbij de heelmeester niet zozeer zacht hoeft te zijn, dat is niet hetzelfde als liefde.
  Gezegende zondag met Jezus in onze harten en in die van iedereen. Hij kwispelt wel blij, zodat je inderdaad, niet altijd, want je zou eraan kunnen bezwijken, vaak stromen van levend water in je binnenste voelt opborrelen. Hoe meer je Hem nadert, des te meer je begint te beseffen dat Hij alles uit eigen ervaring zei en hoezeer het allemaal klopt. Amen?
  Excuses aanvaard, maar nergens voor nodig hoor. Dank je. Toch wel goed voor mij, want mijn tong is af en toe wat te scherp. Matigheid in alles. Ken je de film van Moeder Teresa ook? Daar heb ik iets mee, als ik ooit nog geld weet te verdienen wat mij tot mijn 61e dus nauwelijks gelukt is, gaat alles naar de Missionaries, behalve wat ik nodig heb voor een brood en een zak tuffels van de Aldi. Waarvan acte.

  Jan Paul

 9. Beste Jan Paul,

  Jouw gedicht is een sterke! Verder een helder stukje hierbij sluit ik mij aan. Een scherpe tong is niet erg hoor, heb ik ook bij tijd en wijle, ijzer scherpt ijzer en als het goed is komen er diamanten uit voort.
  De film van moeder Theresa zal ik in gedachten houden. Verder wens ik je Gods zegen toe voor de komende week.
  Voor vanavond lekker slapen en morgen gezond weer op,

  Jacqueline

 10. Als iemand een stelling weet voor Gebedsbroeders.nl, dan mag je altijd de stelling + vier opties mailen naar info [at] gebedsbroeders.nl šŸ™‚

 11. Hallo Jacqueline,
  Je geeft veel stof tot nadenken, dank je. Ik zal proberen wat terug te zeggen, zonder helemaal in de verdediging te schieten.
  Dat begrip demoniseren kom je telkens tegen vandaag de dag in de actualiteit. Men doet of het een heel vies woord is, maar ik heb me afgevraagd of het eigenlijk zo ernstig is, als je dat doet. Iedereen steigert al bij de verdenking en er rust een soort taboe op dat ik niet zo deel. Boze geesten genoeg in onze tijd en cultuur zou ik zo zeggen, dus waarom ze niet aanwijzen en ook benoemen? Ik ben er nog niet helemaal uit. Ik vind zelf niet dat ik Wilders als een soort nieuwe Hitler neerzet, ik meen alleen een overeenkomst te bespeuren in hun beider m.i. ontspoorde denken. Hitler meende in alle oprechtheid een soort Messias-zending te hebben om de mensheid te verlossen van het Joodse probleem. Er loopt trouwens ook heden zo’n grappenmaker rond in het Midden-Oosten, ik noem maar even geen naam. Maar er was en is helemaal geen Joods probleem! Ja, tussen zijn oren, daar alleen zat het. Van zo’n denkfout komt dus verschrikkelijk veel onheil als iemand de macht weet te grijpen. Zoiets zie ik ook bij onze Geert. Hij heeft een boos oog voor alles wat moslim is, wat kan daar voor goeds uit voortkomen? Moslims zijn mensen met geschiedenis, pijn, karakter, hebbelijk- en onhebbelijkheden, liefde voor hun kinderen en hun ouders, hun cultuur en hun geloof, hun land, hun muziek. Ze lijken op jou en mij en op Geert. Verder lijkt Geert totaal niet op H., niet in het minst. Maar dit soort denken zie je vaker en het zit zowel in Geert als in Adolf en nog in veel meer mensen natuurlijk. Misschien heb ik het meer over Geerts denken dan over Geert als mens. Ik ben serieus heel goed in staat om voor hem te bidden om maar wat te noemen, ik neem mij nu voor in alle oprechtheid straks in de Sjors een kaarsje voor hem (en voor jou) op te steken. Kost me geld! Dus een persoonlijke antipathie heb ik niet tegen hem, maar dat denken deugt niet en dat zit wel in zijn lichaam en bovenkamer, die hij wit geverfd heeft, waarom eigenlijk? Eens aan Sigmund vragen. En je kunt mij toch moeilijk aan het verstand brengen dat dat denken van de goede geest afkomstig is. Wat ik demoniseren noem is wat Geert doet met de moslims en wat hij doet in dat beroerde filmpje ‘Flipmaar’ van hem. Dat is manipuleren en demoniseren. Zo’n film kan ik ook maken van de bijbel hoor. Zo’n film kan je overal van maken als je maar boos kijkt met je hart, begrijp je? In het vroege christendom werden de christenen ook al van kannibalisme beschuldigd vanwege: Dit is mijn Lichaam en dit is mijn Bloed, neemt en eet, neemt en drinkt hiervan. Je kunt alles verdraaien en manipuleren en van welke geest komen dat soort praktijken? Welke geest maakt alles krom wat recht is als hij de kans krijgt?
  Tuurlijk is hij een mens en moet hij ook naar de hemel, met ons allemaal, ook met de moslims, maar zal hij in dezelfde hemel willen zitten als die moslims?
  Nog over dat oordelen en veroordelen. De scheidslijn is vaak moeilijk te trekken. Bij oordelen en veroordelen komt zelfverheffing kijken, denk ik. Je beter voelen of wanen. Stel ik me boven hem? In wezen niet, althans ik voel het niet zo. Daarom zeg ik ook dat hij een bedrogene is. Hij is in de war. H. was ook in de war en zijn maten ook. Heel erg zelfs. Weet je wat eigenaardig is? War is oorlog in het Engels. Deze mensen zijn in hun onderbewuste in oorlog met zichzelf en ze projecteren dat. Maar dat wardenken is wel in staat tot het compleet verstoren van de harmonie en de goede sfeer in dit land. Stel nu eens dat hij inderdaad ontzettend scoort in de landelijke verkiezingen ooit, wat voor gevolgen zal dat dan hebben? Het kan negatief doorwerken tot op mijn eigen trap. Daar zit ik niet op te wachten, ik ben de enige blanda op een trap van 7 en het loopt allemaal perfect, van de Afghaan via de Turken naar de christelijke Noord-Irakezen. Bulent liep met het warme weer van de zomer ineens helemaal in het wit, korte broek aan, kale bruine kop erboven, bruine benen en witte gympen. Ik stond verbaasd en zei tegen hem: even een paar vleugels ophalen, ik wil een foto van je maken zo, je bent net een engel. Lachen. Maar als de stemming verandert? Dat heeft Geert enigszins in de hand met zijn gehits en het alleen maar willen zien van wat er mis gaat en nooit eens wat er goed gaat mbt. de moslimbroers en -zussen. Daarom heb ik toch eigenlijk niet zo de behoefte iets terug te nemen.
  Maar natuurlijk ben ik met je eens dat hij zeer veel gebed nodig heeft net als ik trouwens. En dat alles gaat om zijn bekering. De leeuw (of de wolf) zal worden als het lam, ook dat is mogelijk zeer zeker. Maar intussen preekt hij voorlopig gewoon door en boeit hij onze rednecks, die arme verloren schapen, mateloos. Je mag zeggen waar het op staat vind ik, de Heer was ook niet zoetsappig tegen de FarizeeĆ«rs, maar ik ben en blijf ervan overtuigd dat Hij ’s nachts over hen weende en voor ze bad. Dat kan toch samen gaan?

  Zegen en groetjes terug van Jan Paul

 12. Jan Paul:

  Ik vind het wel wat ver gaan dat jij Geert Wilders met Adolf Hitler vergelijkt. Je hoeft het niet met zijn uitlatingen eens te zijn maar hoe jij hem in jouw eerste stukje van 19 november neerzet, vind ik erg op demoniseren lijken. Dit valt mij erg van jou tegen, ik had je anders ingeschat.

  Besef wel dat jouw en mijn Schepper en onze Heiland de Heer Jezus ook Geert geschapen heeft, sterker nog: ook voor Geert Wilders heeft onze Heiland aan het kruis gebloed om zijn zonden te vergeven. Natuurlijk zal ook Geert Wilders zich tot de Heer Jezus moeten bekeren om zijn zonden te belijden zodat hij vergeven wordt, eeuwig leven krijgt en dus behouden zal worden.

  Geen enkel mens hoeft op de manier zoals jij dat beschreef in jouw stuk van 19 november weggezet te worden. God heeft de mens naar Zijn beeld geschapen, lees Genesis 1: 27 hierover maar eens na. Lees ook MattheĆ¼s 5: 43-45 en MattheĆ¼s 7:1-6: oordeelt niet opdat gij niet geoordeeld wordt: want met het oordeel, waarmee gij oordeelt, zult gij geoordeeld worden, en met de maat, waarmee gij meet, zal u weder gemeten worden. Wat ziet gij de splinter in het oog van uw broeder (in het Grieks wordt hier naaste bedoeld), maar de balk in uw eigen oog bemerkt gij niet? Hoe zult gij dan tot uw broeder zeggen: Laat mij de splinter uit uw oog wegdoen, terwijl, zie, de balk in uw oog is? Huichelaar, doe eerst de balk uit uw oog weg, dan zult gij scherp kunnen zien om de splinter uit het oog van uw broeder weg te doen.

  Onze onvolmaaktheid met name het gebrek aan inzicht in eigen fouten, leidt tot een onbarmhartige beoordeling van het gedrag van anderen.
  Echter het verbod anderen te oordelen mag niet leiden tot een kritiekloze houding, je moet je grenzen weten. Het draait allemaal om de bekering van de persoon in kwestie. Hoe wil jij het evangelie aan Geert Wilders vertellen als hij weet dat jij hem voor Adolf Hitler hebt uitgemaakt?

  Het bovenstaande geldt trouwens voor alle schrijvers van deze blog (ook voor mijzelf).

  Met een groet van Jacqueline

 13. Hallo Jan Paul. Je hebt gelijk dat sommige politici inderdaad dingen doen zonder enige redelijkheid, soms zelfs dingen die wreed en onmenselijk zijn.
  Ik denk alleen niet dat we de illusie moeten hebben dat wij als mensen zulke problemen kunnen oplossen. Al eeuwenlang wordt dat geprobeerd, zonder Ć©chte grootschalige resultaten.
  Toen Jezus gevangen werd genomen, had hij ook kunnen vechten tegen die onrechtvaardigheid, maar in Johannes 18:35 zegt hij juist:
  Mijn koninkrijk is geen deel van deze wereld. Indien mijn koninkrijk een deel van deze wereld was, zouden mijn dienaren hebben gestreden, opdat ik niet aan de joden overgeleverd zou worden. Maar mijn koninkrijk is nu eenmaal niet uit deze bron.

  En toen Paulus dat zei in Romeinen 13, waren de Romeinen aan de macht als ik het goed heb.. Dat waren ook niet zulke lieverdjes..

  Ik denk dat het daarom beter is om gewoon neutraal te blijven en naar God uit te zien voor een oplossing. Hij is de enige die echte redding kan bieden voor alle mensen.

 14. Thanks Johannes Kok voor je reactie op deze website. We hopen je hier nog eens vaker tegen te komen šŸ™‚ Fijn weekend alvast šŸ™‚

 15. Lastig hoor. Theoretisch ben ik het volkomen eens met Jan Paul. Alleen heb ik makkelijk praten, omdat ik persoonlijk niet zoveel merk van de problemen met mensen die reeds 30 jaar in Nederland verblijven, maar geen woord Nederlands spreken. Ook niet met de kinderen van de eerste generatie allochtonen, die tamelijk vrijgevochten in bepaalde wijken hun gang gaan. Persoonlijk merk ik er weinig van, maar ik weet wel dat we als land een serieus probleem hebben met bepaalde groepen allochtonen. Een groot deel van de gevangenissen wordt door hen bevolkt, een groot deel van hen is vertegenwoordigd in de criminaliteit. In de grote steden komt vijfenvijftig procent van de Marokkaanse jongeren en veertig procent van de Antilliaanse jeugd met de politie in aanraking! Daarnaast blijkt de instroom van de Wet Werk en Bijstand voor 40 % uit allochtonen te bestaan!

  Het zou fijn zijn wanneer men daar eens serieus (!) mee aan de slag zou gaan. De uitspraken van Kamerlid Stef Blok, om het krijgen van een uitkering te koppelen aan de welwillendheid om te integreren (bijvoorbeeld door de taal te leren) zijn wat mij betreft een stap in de goede richting.

  Bij Wilders mis ik elke nuance wat dat betreft, maar bij andere partijen lijkt het erkennen van de problemen not done. Terwijl volgens mij dĆ”t juist goed zou zijn, ten opzichte van de zich (blijkbaar) niet serieus genomen voelende PVV stemmer, maar zeker ook ten opzichte van de goed geĆÆntegreerde “nieuwe Nederlanders”.

 16. Ik ben van mening dat het niet aan mij is om hier iets over te zeggen.. Jezus zei dat hij geen deel van de wereld was en dat wij dat daarom ook niet moeten zijn.
  Ook zegt de bijbel dat we onderworpen moeten zijn aan de autoriteiten.
  Ik denk dat het daarom niet aan christenen is om zich met de politiek te bemoeien of hier kritiek op te hebben.

  Lees maar in 1 Petrus 2:13-17, Johannes 17:14, en Romeinen 13:1-7, 14:4!

 17. Hallo Hans, ik heb de hele middag over jou stukje na lopen denken. Jij hebt een andere invalshoek dan ik. Ik denk eigenlijk niet politiek en ik ben ook geen statitiekenman. Wat je zegt is allemaal wel zo denk ik. Maar ik negeer dat gewoon eigenlijk omdat ik iedereen als individu en als mens wil benaderen. Er zijn in mijn theorie van de werkelijkheid op zeker nivo geen rassen of talen of vreemdelingen begrijp je? Ik ben zelf ook import hier, alleen het is wat langer geleden. De volksverhuizingen, weet je nog? Ik zie alleen homo sapiens in kleurtjes, net als sommige snoepsoorten. Ik ga gewoon uit van mijn eigen omgeving en wie ik daar tegenkom. Daar moet ik iets mee en in principe is dat altijd iets positiefs totdat het tegendeel bewezen wordt omdat de andere partij die positiviteit niet wil, wat eigenlijk bijna nooit voorkomt door je eigen benadering. Ik steek mijn kop niet in het zand voor de problemen, maar ik heb er niets mee te maken professioneel. Gelukkig niet, zou ik willen zeggen, ik zou geen burgemeester van Kanaleneiland willen zijn ofzo. Ribut ribut, geen zin in. Zeker weet ik alleen dat mensen als Wilders niet bijdragen tot een oplossing, alleen maar tot het nog verder buiten bereik raken van oplossingen. De stakker is een geboren van-de-wal-in-de-slootwerker of nog erger. Hij probeert een vuur te doven door er benzine op te gooien. Hij is m.i. de incarnatie van de averechtsheid. Alles is beter dan waar hij mee bezig is, al zijn er best wat problemen denk ik. Die slag is jou.
  Groeten, JP

 18. Hoi Vivienne, mooie naam, wat doe je met Bonhoeffer en zulke mensen? Politiek en rechtvaardigheid hangen toch wel samen? We mogen toch wel nadenken over rechtvaardige oplossingen voor problemen tussen mensen. Wat is politiek? De grotere organisatiestructuren om menselijk handelen te kanaliseren en rechtvaardig te doen verlopen, zoiets in elk geval.
  Paulus zegt dat inderdaad, maar hij ging toch wel uit van een zekere redelijkheid van de staat, meen ik. Maar als enige redelijkheid nu ontbreekt zoals in de Nazi-terreur of ook vandaag nog in landen als Zimbabwe e.d.?

 19. Wat betreft de poll, ik sluit me volledig aan bij wat Jan Paul zegt. Goed gesproken paps :)Tevens kan ik me er, als zoon van een Neerlandicus, niet van weerhouden de redactie van de website er op te wijzen dat ‘Geert verdedigd’ -optie B van de huidige poll- tegenwoordige tijd is en derhalve niet met een d maar met een t geschreven dient te worden.

 20. Hallo Fred, grappig, ik ben het inderdaad. Hoe is het met Wouter en Maarten? Maar deze site is hier niet voor hĆØ? Ook al door God aangeraakt?

 21. Jij, tegen mijn vader in Bussum in de Evertslaan: “Dag professor”. Mijn vader:”Dag zoon van een dominee”. Of betreft het hier een persoonsverwisseling? Eens met je Wilders-analyse, trouwens

 22. Hoi allen, ik heb de laatste gestemd: anders want. Dan moet ik ook ‘wanten’ dus. Of ‘namelijken’. De bedoeling van onze Geert is volgens mij niet zozeer om de bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen of op te hitsen. Hij is zelf ook een bedrogene natuurlijk. Hij denkt dat hij de goede zaak dient. Maar dat deed de criminele, zich staatsman noemende Adolf H. ook. Ook die was er diep van overtuigd dat de Joden werkelijk een intens gevaar waren voor de gehele mensheid. Geert veroorzaakt scheiding, polarisatie, toenemend wantrouwen tussen de bevolkingsgroepen, maar hij is daar niet echt bewust op uit denk ik, dat zou echt duivels zijn. Hij is geen (burger)oorlogshitser, voor zover ik dat kan bekijken, maar wel waant hij zich een volks- of cultuurzuiveraar. Dat werkt natuurlijk van geen kanten, maar helaas is hij niet begaafd genoeg om iets verder en dieper te kijken. Ik stel vast dat hij wel erg verbaal is, -en daarmee pakt hij de massa volkomen in, die nooit veel verder kijkt dan het allereerste stukje van zijn neus natuurlijk-, maar hij is niet zo intelligent en zeker niet wijs, want de wijsheid streeft altijd naar goede verstandhoudingen en onderlinge vrede, dat lijkt me evident. Daar bloeit een land bij, niet bij moeilijkheden en verwijdering tussen groepen. Soms voel ik wel eens medelijden met hem, maar ik weet niet of dat op zijn plaats is. Hoe kunnen zulke mensen die zo vol negativiteit zitten en in hun hart tandenknarsen en vuistenballen tegen elke moslim, of ze hem of haar kennen of niet, ooit gelukkig zijn? Als hij in het water ligt te verdrinken, mag een Turk hem dan komen redden of ook dat zelfs niet? Of als hij crasht met zijn auto en het ambulance-personeel zijn Marokkanen? Zegt hij dan: ga achter mij weg satan? Laat mij maar lekker doodbloeden? Het is allemaal zo’n onzin, bedoel ik maar te zeggen.
  Wat zijn verdediging van het christendom en het Jodendom betreft, of die zo oprecht is betwijfel ik ook. Zijn stellingname brengt eigenlijk met zich mee dat daar ook wel iets aan moet schorten, maar hij laat natuurlijk niet het achterste van zijn tong zien.
  Kees, ik was vroeger rood (rooie stier, rooie biet, knipperbol! (voor de jeugd, zie Google-afbeeldingen) Ik heb geleden hoor.) met tegenwoordig steeds meer grijs. Dat blijft zo, anders ga ik emigreren, waarheen weet ik nog niet. Belgiƫ misschien.

 23. Hallo,

  Politiek is een moeilijke zaak om te behandelen in een Poll, omdat het over heel persoonlijke zaken gaat.

  Vind ik Geert Wilders en zijn aanhang een gevaar: ja, afgelopen weekend heeft maar weer bewezen dat er heel gemakkelijk een vonk in een kruitvat zijn.

  Maar het grootste gevaar vind ik dat hij de persoonlijke overtuiging van mensen een grond vind om ze het land uit te zetten.

  Als de Islam is verdreven, moet dan het christendom verdwijnen, wij zijn immers ook in het Midden Oosten ontstaan!

  Als je grond geeft om de ene te laten verwijderen, maak je daarmee de weg vrij om ook anderen eruit te gooien.

  En straks zijn er dan alleen nog maar geblondeerde mannen en vrouwen?

  Groetjes,
  en Gods zegen toegewenst,
  Kees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *