Duidelijk en helder

Zoals ik al eerder schreef ben ik op dit moment het Bijbelboek Spreuken aan het lezen. In dit Bijbelboek staan vet duidelijke en goede dingen. Deze week wil ik een gedeelte uitlichten.

In Spreuken 6 vers 16 tot en met 19 staat:
“Zes dingen haat de HEER, zeven dingen zijn hem een gruwel:
ogen die hooghartig kijken en een tong die liegt, handen die onschuldig bloed vergieten en een hart dat op het kwade zint, voeten die zich naar de misdaad reppen en getuigen die bedriegen, altijd liegen, en zij die stoken tussen broers”.

In deze tekst worden dingen genoemd die God verschrikkelijk vindt en die Hij haat. De dingen die in deze tekst staan, spreken voor zich. Ik zat laatst na te denken hoe het voor God moet zijn als wij iets doen wat Hij een gruwel vindt. Ik denk dan dat bij God de tranen over Zijn wangen lopen en hij verdriet heeft. In het begin van de Bijbel, in het boek Genesis staat: “Hij kreeg er spijt van dat hij mensen had gemaakt en voelde zich diep gekwetst” (Genesis 6:6). In deze tekst staat dat God zich gekwetst voelde. Als ik mij gekwetst voel door iemand, kan ik heel verdrietig en soms boos worden. Ik denk dat God, als wij zondigen, ook verdrietig wordt.

Eén keer werd God zo boos, dat Hij besloot om de mensen die Hij geschapen heeft weg te vagen. Hij vroeg aan Noach om een schip te bouwen en Noach, zijn vrouw, hun zonen en schoondochters gingen het schip in met van alle dieren een mannetje en een vrouwtje. Toen ze in het schip zaten, kwam er overal water vandaan en overstroomde de wereld veertig dagen lang. God was deze dagen niet genadig en Hij begon opnieuw. Aan het eind van deze geschiedenis belooft God aan Noach dat Hij nooit meer zo iets zal doen en als bewijs daarvoor laat Hij een regenboog zien. Dit hele verhaal is te lezen in het Bijbelboek Genesis, hoofdstuk 6 t/m 9.

In dit stuk is te zien dat God net als wij ook emoties heeft. Ik denk dat God ook huilt over de dingen waar wij om kunnen huilen. Hij heeft alles in Zijn hand. Dit houdt niet in dat wij met onze eigen wil God geen pijn doen. De dingen die God haat en die wij soms toch doen, doen God pijn.

Gods zegen!

Adriaan

Reacties

 1. hartstikke goed dat je deze tekst toelicht. mooi gezegd. ik begrijp het nu een stuk beter. bedankt broeder
  gods zegen allemaal en blijf in gods liefde.

 2. Hé Adriaan,

  Leuk stukje. Ik vind het ook mooi dat God niet heel ver weg en ondoorgrondelijk is, maar dat hij ook emoties heeft. Hij is ook mens geweest. Hij huilde ook bij de dood van lazarus…Mooi om God zo door de Bijbel te lezen te leren kennen.

  Groet

 3. Mooi stukje Adriaan,

  Ik ben ook sinds vorige week met spreuken begonnen! Ga door zou ik zeggen =)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *